Ενέργεια

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το σαμποτάζ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το σαμποτάζ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις
Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια "πυρηνικής τρομοκρατίας”

Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για το χθεσινό συμβάν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ και προειδοποίησε ότι θα πάρει εκδίκηση, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ- Ζαρίφ σήμερα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια "πυρηνικής τρομοκρατίας” και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα "εποικοδομητικές”, όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η Μοσάντ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, προκαλώντας καθυστερήσεις μηνών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως σχολιάσει το συμβάν.

«Δεν υπήρξε μόλυνση ούτε τραυματισμοί, όμως θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ενέργεια κατά της ανθρωπότητας», σχολίασε ο Χατιμπζαντέχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.«Με αυτή την ενέργεια το σιωνιστικό καθεστώς προσπάθησε να εκδικηθεί τον ιρανικό λαό για την υπομονή και τη σύνεση που επιδεικνύει (αναμένοντας) την άρση των κυρώσεων» των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το Σάββατο η Τεχεράνη εγκαινίασε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ που βρίσκονται στην έρημο στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν. Πρόκειται για την κύρια μονάδα που προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και επιβλέπεται από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης