Φυσικό Αέριο

Αύξηση 23% των εισαγωγών ρώσικου αερίου στην Ελλάδα - Αναβαθμισμένος ο Turkish Stream

Αύξηση 23% των εισαγωγών ρώσικου αερίου στην Ελλάδα - Αναβαθμισμένος ο Turkish Stream
Η Mckinsey προβλέπει ότι το μερίδιο του LNG θα φθάσει στο 18% την ερχόμενη δεκαετία σε σχέση με 13% σήμερα

Σημαντική αύξηση κατά 23,4% σημείωσαν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση που είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτέλεσμα τόσο των ψυχρών καιρικών συνθηκών και άρα της αυξημένης ζήτησης, όσο και των ανταγωνιστικών τιμών και της διαθεσιμότητας σε σχέση με το LNG.   
Έτσι οι πωλήσεις ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, από την ΔΕΠΑ και την Μυτιληναίος που διαθέτουν συμβάσεις προμήθειας με την Gazprom αυξήθηκαν κατά 23,4% 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Gazprom συνολικά οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 30,7% και διαμορφώθηκαν συνολικά σε  53 δισ. κυβικά μέτρα.

Μάλιστα τον Μάρτιο οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην ΕΕ έφθασαν στα 18,2 δισ. κυβικά μέτρα, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Gazprom.

Το βασικό κανάλι εξαγωγής του ρωσικού αερίου όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν ο αγωγός Nord Stream 1, με τη Γερμανία σχεδόν να τριπλασιάζει τις προμήθειες αερίου από τη Gazprom μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Μέσω Turkish Stream σε Ελλάδα και ευρωπαϊκά παράλια

Αντιστοίχως στην περιοχή μας μόλις έγινε λειτουργικός ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος συνδέει απ’ ευθείας τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας και διαθέτει επέκταση προς τη Βουλγαρία.

Έτσι οι πωλήσεις ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, από την ΔΕΠΑ και την Μυτιληναίος που διαθέτουν συμβάσεις προμήθειας με την Gazprom αυξήθηκαν κατά 23,4% και στη Βουλγαρία κατά 52,4%.  
Προς τη Σερβία οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 71,3%.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 106,6%, καθιστώντας το ρωσικό κολοσσό  τον υπ’ αριθμό ένα προμηθευτή αερίου της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής οι εισαγωγές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τον νέο αγωγό ΤΑΝΑΡ, ο οποίος στους Κήπους του Έβρου συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, δεν κατάφεραν να εκτοπίσουν το ρωσικό αέριο από την τουρκική αγορά.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η Ρουμανία, που έχει και δική της παραγωγή, αύξησε τις προμήθειες ρωσικού αερίου κατά 90%.

Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη το φυσικό αέριο αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από όλα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 15 χρόνια.

McKinsey & Company:Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στην κατανάλωση 

Για την περίοδο αυτή εκτιμάται ότι η κατανάλωση αερίου θα αυξηθεί κατά 15% λόγω της μεγέθυνσης της ζήτησης και της διεύρυνσης της χρήσης του υγροποιημένου αερίου (LNG) από πολλές χώρες, σύμφωνα με την McKinsey & Company.

Η εταιρία συμβούλων προβλέπει ότι το μερίδιο του LNG θα φθάσει στο 18% την ερχόμενη δεκαετία σε σχέση με 13% σήμερα, εκτιμώντας μία μέση αύξηση της τάξης του 1-2% ετησίως στους όγκους πωλήσεων, καθώς αυξάνονται και διευρύνονται οι αγορές που καταναλώνουν LNG.

Ωστόσο η μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές του υγροποιημένου αερίου αναμένεται ότι θα παραμείνει γιατί είναι δύσκολο να διατηρηθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση.

Μάλιστα η McKinsey εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις τιμές του LNG θα είναι μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 2020, παρά τις εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες της περασμένης χρονιάς.

Οι τιμές σποτ του LNG ανέβηκαν σε επίπεδα- ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2021, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης από την Ασία εξ αιτίας του ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα και των χαμηλών αποθεμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης