Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Συμμαχία ΗΠΑ – Κίνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Συμμαχία ΗΠΑ – Κίνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο Kerry ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden που ταξίδεψε στην Κίνα

Σε κοινή γραμμή κινούνται ΗΠΑ και Κίνα ως προς την υιοθέτηση τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry και ο Ειδικός Απεσταλμένος της Κίνας για την Κλιματική Αλλαγή Xie Zhenhua δήλωσαν το σαββατοκύριακο ότι η εστίαση στην καθαρή ενέργεια είναι μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας.

«Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να αναλάβουν τις κατάλληλες ενέργειες για τη μεγιστοποίηση των διεθνών επενδύσεων και χρηματοδότησης για τη στήριξη της μετάβασης από την ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα υψηλής έντασης άνθρακα σε πράσινες, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συνεχίσουν να συζητούν, τόσο στο δρόμο προς την COP26 όσο και πέραν αυτής, συγκεκριμένες δράσεις τη δεκαετία του 2020 για τη μείωση των εκπομπών που στοχεύουν στο να διατηρηθεί το όριο θερμοκρασίας που ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Ο  Kerry ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden που ταξίδεψε στην Κίνα. Η επίσκεψη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι οι δύο δυνάμεις θα συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους σε διάφορα άλλα πεδία.

Ο Joe Biden ανήγαγε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη προτεραιότητά του, στους αντίποδες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, μέγα υποστηρικτή της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, που είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται για την συνεργασία και με άλλες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ενίσχυση των αντίστοιχων δράσεών τους όσο και τη συνεργασία σε πολυμερείς διαδικασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης