Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Έφθασαν τα 45 ευρώ ανά τόνο

Νέο ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα - Έφθασαν τα 45 ευρώ ανά τόνο

Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να σκληρύνει τους κλιματικούς της στόχους

 

Η τιμή των αδειών άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν σε τιμές ρεκόρ στα 45 ευρώ τον τόνο την Τρίτη, αυξάνοντας το κόστος για τους ρυπαίνοντες.
Το συμβόλαιο για τα EUAs αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% στα 45,12 ευρώ τον τόνο στις 1430 GMT, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) το 2005, πριν υποχωρήσει κάτω από τα 45 ευρώ.
Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε πέρυσι να σκληρύνει τους κλιματικούς της στόχους, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για άδειες.
Το ευρωπαϊκό ETS είναι το κύριο εργαλείο του μπλοκ των 27 χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.
Αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν ευρωπαϊκές πτήσεις να αγοράσουν άδεια για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν, θέτοντας ουσιαστικά μια τιμή στη ρύπανση.

Τα νέα της μεταρρύθμισης τον Ιούνιο

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε στο να καταστούν τα εργοστάσια άνθρακα μη οικονομικά, σε σύγκριση με τις μονάδες με λιγότερες ρυπαντικές πηγές αερίου ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές που ρυθμίζονται από την αγορά άνθρακα μειώθηκαν κατά 13,3% πέρυσι, καθώς οι περιορισμοί εμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα και τις πτήσεις.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες τον Ιούνιο σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα για να επιτύχει τον αυστηρότερο κλιματικό στόχο της, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση και έλλειψη δικαιωμάτων άνθρακα.
Την Τρίτη, οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις των μέσων τιμών της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Το κίνητρο των 100 ευρώ

Ωστόσο, η τιμή του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί πολύ περισσότερο - σε περίπου 100 ευρώ - για να ωθήσει τη βιομηχανία να επενδύσει περαιτέρω σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, όπως το υδρογόνο, εκτιμούν οι αναλυτές.
"Η τιμή του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί επαρκώς για να προκαλέσει μείωση των εκπομπών μέσω βελτιωμένης αποδοτικότητας, κάτι που πιστεύουμε ότι οι βιομηχανίες έχουν παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό από το ETS της ΕΕ που ξεκίνησε το 2005", ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Berenberg
Μια τιμή άνω των 100 ευρώ θα αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής, οι οποίες θα μεταφράζονται και σε υψηλότερα βιομηχανικά κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης