Τα «φώτα» της Iberdrola στην βιομηχανία παραγωγής κεραμικών της Porcelanosa

Τα «φώτα» της Iberdrola στην βιομηχανία παραγωγής κεραμικών της Porcelanosa
Η Porcelanosa θα ενσωματώσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την αποτελεσματική χρήση μιας αντλίας θερμότητας για να αποφύγει την απελευθέρωση 2.351 τόνων CO2 ετησίως

Η Iberdrola και η Porcelanosa ξεκίνησαν το πρώτο έργο ηλεκτροδότησης της κεραμικής παραγωγής συνδυάζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο και τεχνολογία αντλίας θερμότητας. Το λεγόμενο έργο GREENH2SKER είναι το πρώτο κοινό έργο που έχουν ξεκινήσει αυτές οι δύο εταιρείες αφού πρόσφατα συνήψαν συμφωνία για την προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα της βιομηχανικής διαδικασίας παραγωγής κεραμικών.

Ο σκοπός του έργου είναι διττός. Από τη μία πλευρά, θα βελτιώσει τη χρήση ενέργειας και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 αναπτύσσοντας ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τόσο πράσινο υδρογόνο όσο και αντλία θερμότητας. Αυτή η λύση θα βελτιστοποιήσει την υπολειμματική θερμική ενέργεια, αντικαθιστώντας έως και το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο με πράσινο υδρογόνο.

Το ολοκληρωμένο έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ηλεκτρολύτη στην Porcelanosa, που τροφοδοτείται από μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Θα περιλαμβάνει επίσης μια τεχνολογική δομή που θα χρησιμοποιεί την τεράστια ποσότητα θερμότητας από τις γραμμές παραγωγής μέσω συστημάτων υψηλής απόδοσης.

Οι προσδοκίες

Με αυτές τις δομικές αλλαγές στο σύστημα καύσης της, η Porcelanosa θα ενσωματώσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την αποτελεσματική χρήση μιας αντλίας θερμότητας για να αποφύγει την απελευθέρωση 2.351 τόνων CO2 ετησίως και να μειώσει την ενεργειακή επίδραση που προκύπτει από τη βιομηχανική της δραστηριότητα, ακολουθώντας τους στόχους της Απανθρακοποίησης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η καινοτόμος λύση, η πρώτη του είδους της που εφαρμόζεται στη βιομηχανία κεραμικών, ανοίγει το δρόμο για την απανθρακοποίηση αυτού του τομέα και άλλων βιομηχανιών, που στην παρούσα φάση θεωρούνται σημαντικοί χρήστες των ορυκτών καυσίμων.

Τα ενεργειακά «πιστεύω» της Iberdrola

Η Iberdrola είναι πεπεισμένη ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να χρησιμεύσει ως κινητήρια δύναμη στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και της ανάκαμψης με μια πιο πράσινη οικονομία και απασχόληση.

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει 150 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία, 75 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, για να τριπλασιάσει την ανανεώσιμη χωρητικότητα, να διπλασιάσει τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου και να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή επανάσταση των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

Οι επενδύσεις στην Ισπανία ανέρχονται σχεδόν σε 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, τα οποία θα δαπανηθούν κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές και έξυπνα δίκτυα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης