Διεθνή

Το νέο λογισμικό της Apple για το iPhone προκαλεί ανησυχία στο Facebook

tags :
Το νέο λογισμικό της Apple για το iPhone προκαλεί ανησυχία στο Facebook
Στο μικροσκόπιο της  Γερμανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Apple για το νέο λογισμικό του iPhone

 

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 14.5, τη νέα ενημέρωση λογισμικού για iPhone, τη Δευτέρα 26.4.2021. Σύμφωνα με το CNBC ενημέρωση προσθέτει πολλές νέες δυνατότητες, όπως ενημερώσεις για Siri, Podcasts, Apple News και υποστήριξη για τους τελευταίους ελεγκτές κονσόλας παιχνιδιών. Αλλά αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η νέα αλλαγή απορρήτου της Apple που δίνει στους χρήστες περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο σε εφαρμογές που θέλουν να τους παρακολουθούν για διαφήμιση.
Το Facebook ειδικότερα ανησυχούσε για την αλλαγή απορρήτου, καθώς θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητά του να στοχεύει αποτελεσματικά διαφημίσεις σε χρήστες iPhone. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες δυνατότητες.
Οι εφαρμογές δυσκολεύουν περισσότερο την παρακολούθηση.

Τι περιλαμβάνει το IOS 14.5

Το IOS 14.5 περιλαμβάνει το πλαίσιο Διαφάνειας παρακολούθησης εφαρμογών, το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί παραδοσιακά η διαφήμιση για κινητά. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο όταν ανοίγει μια εφαρμογή που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο μοναδικό αναγνωριστικό της συσκευής για διαφημιζόμενους. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο θα ρωτήσει αν θέλετε να παρακολουθείτε και θα δείξει γιατί η εφαρμογή θέλει να την επιλέξετε.
Για παράδειγμα, μια εφαρμογή μπορεί να λέει ότι θα έχετε καλύτερη διαφημιστική εμπειρία εάν επιτρέψετε την παρακολούθηση. Πολλές εταιρείες που βασίζονται σε διαδικτυακή διαφήμιση δήλωσαν ότι η αλλαγή απορρήτου θα μειώσει την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία των στοχευμένων διαφημίσεων.
Το Facebook διεξήγαγε μια εκστρατεία κατά της αλλαγής και φαίνεται ότι θα χάσει έσοδα ως αποτέλεσμα αυτής. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο.
Οι αναλυτές της MKM Partners δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι αλλαγές της Apple θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά από την περασμένη εβδομάδα αναμένεται «αρκετά φευγαλέα και ελάχιστη  επίδραση στο οικοσύστημα».
Η Apple πρόσθεσε αυτήν τη δυνατότητα, καθώς τα τελευταία τηλέφωνά της βασίζονται στο Face ID, το οποίο δεν λειτουργεί όταν υπάρχει μάσκα.
Τώρα, μπορείτε να ρυθμίσετε το Apple Watch για να ξεκλειδώσετε το iPhone σας όταν φοράτε μάσκα.

Δείτε πώς μπορείτε να το ρυθμίσετε:
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις στο iPhone σας.
Πατήστε Face ID & Passcode.
Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του iPhone σας.
Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο "Ξεκλείδωμα με το Apple Watch". Εναλλαγή του κουμπιού δίπλα στο Apple Watch, ώστε να είναι ενεργοποιημένο.
Ο Siri έχει νέες φωνές
Ο βοηθός φωνής Siri της Apple δεν είναι πλέον προεπιλεγμένος σε γυναικεία φωνή όταν ρυθμίζετε το iPhone σας.
Αντ 'αυτού, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε μία από τις τέσσερις προεπιλεγμένες φωνές κατά την εκκίνηση του νέου σας iPhone. Περιλαμβάνει δύο νέες αμερικανικές φωνές στα αγγλικά, ανδρική και γυναικεία.
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις στο iPhone σας.
Πατήστε Siri και Αναζήτηση. Επιλέξτε Siri Voice.
Επιλέξτε "American" Διαλέξτε μία από τις τρεις νέες φωνητικές επιλογές. (Η τέταρτη επιλογή είναι η αρχική φωνή Siri.)

Η Siri μπορεί να ανακοινώσει κλήσεις μέσω AirPods
Η Siri θα ανακοινώσει επίσης κλήσεις μέσω AirPods ή CarPlay κατά την οδήγηση και θα σας επιτρέψει να μιλήσετε για να απαντήσετε στην κλήση. Αυτό βασίζεται σε μια υπάρχουσα δυνατότητα, η οποία επιτρέπει στο Siri να σας διαβάζει τα μηνύματα κειμένου σας μέσω AirPods.

Μπορείτε να το ρυθμίσετε κάνοντας αυτό:
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις στο iPhone σας.
Siri & Search.
Πατήστε "Ανακοίνωση κλήσεων".
Ενεργοποιήστε το "Μόνο ακουστικά" ή "Ακουστικά και αυτοκίνητο".
Το Siri μπορεί να μάθει να παίζει μουσική από το Spotify και άλλες υπηρεσίες Το Siri θα αρχίσει να μαθαίνει τη μουσική ή την υπηρεσία podcast που χρησιμοποιείτε πιο συχνά και θα παίζει τα αιτήματά σας από αυτήν την υπηρεσία.
Εξακολουθείτε να μην μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλογή από το Apple Music σε Spotify, αλλά τελικά, εάν συνεχίζετε να ζητάτε από τον Siri να παίζει μουσική από το Spotify με μια εντολή όπως "Hey Siri, play the Strokes on Spotify", θα αρχίσει να μαθαίνει για να το παίξετε εκεί, ώστε να μην χρειάζεται να πείτε το "... στο Spotify".

Podcasts και ειδήσεις

Η Apple πραγματοποιεί επίσης αλλαγές στις εφαρμογές Podcast και Apple News.
Τα podcast, τα οποία θα υποστηρίζουν συνδρομές σε κανάλια που θέλετε να πληρώσετε τον Μάιο, έχουν νέο εξώφυλλο παρόμοιο με το Apple Music για τα επεισόδια που ακούτε. Έχει επίσης νέα αποθηκευμένα επεισόδια για ακρόαση αργότερα, νέες προτιμήσεις για σύνδεση και συγχρονισμό μεταξύ συσκευών όπως Mac και iPad, ώστε να έχετε πρόσβαση στα ληφθέντα επεισόδια σε άλλες συσκευές και βελτιωμένες λειτουργίες αναζήτησης. Η Apple News έχει βελτιώσει την αναζήτηση, μια επανασχεδιασμένη καρτέλα Apple News + που σας βοηθά να διαχειριστείτε περιοδικά που έχετε κατεβάσει και μια λειτουργία αναζήτησης νέων άρθρων για την εύρεση συγκεκριμένων ιστοριών.


Καταγγελία στη Γερμανία

Η Apple έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη Γερμανία καθώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του λογισμικού της για iPhone. Υποβλήθηκε καταγγελία στη Bundeskartellamt, ρυθμιστή ανταγωνισμού της Γερμανίας, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το CNBC το λογισμικό iOS 14.5 της Apple - αναμένεται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα - θα περιλαμβάνει μια λειτουργία που ονομάζεται ATT ή App Tracking Transparency.


Η λειτουργία θα αναγκάσει τους προγραμματιστές εφαρμογών να ρωτήσουν τους χρήστες αν θέλουν να παρακολουθούνται για διαφημιστικούς σκοπούς και πολλοί κάτοχοι iPhone αναμένεται να πουν όχι. Εταιρείες που βασίζονται στη διαδικτυακή διαφήμιση, ειδικά στο Facebook, δήλωσαν ότι η αλλαγή απορρήτου θα μειώσει την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία των στοχευμένων διαφημίσεων και ενδεχομένως θα καταστρέψει την διαδικτυακή διαφημιστική αγορά. Η καταγγελία υποβλήθηκε από τη ZAW, τη Γερμανική Ομοσπονδία Διαφημίσεων, εξ ονόματος των εννέα βιομηχανικών ενώσεων που εκπροσωπεί. Τα μέλη του συλλόγου περιλαμβάνουν οπαδούς του Facebook και του γίγαντα μέσων μαζικής ενημέρωσης Axel Springer, ο οποίος κατέχει το Insider και το Bild.

Η ZAW υποστηρίζει στην καταγγελία ότι το χαρακτηριστικό ATT της Apple κάνει κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά και παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. «Μέσω αυτών των μονομερώς επιβληθέντων μέτρων, η Apple αποκλείει αποτελεσματικά όλους τους ανταγωνιστές από την επεξεργασία εμπορικών σχετικών δεδομένων στο οικοσύστημα της Apple», ανέφερε η ZAW σε ανακοίνωση. «Ταυτόχρονα, ωστόσο, εξαιρεί τις δικές της (διαφημιστικές) υπηρεσίες από τις προγραμματισμένες αλλαγές και συλλέγει σημαντικές ποσότητες δεδομένων από τους ίδιους.»

Η Apple, έχει ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν το απόρρητο των χρηστών.
Τον Μάρτιο, η γαλλική France Digitale, υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Apple στη ρυθμιστική αρχή απορρήτου της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας της Apple ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η Apple ενδέχεται να συλλέγει δεδομένα χρηστών για υπηρεσίες παρακολούθησης διαφημίσεων χωρίς να ζητήσει ρητά άδεια και κάλεσε τη ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Γαλλίας, την Nationale de l'Informatique et des Libertés να το διερευνήσει.
Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Apple έχει ενεργοποιήσει την επιλογή "Εξατομικευμένες διαφημίσεις" από προεπιλογή σε iPhone με εγκατεστημένο το iOS 14. Η Apple απάντησε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς.

 


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης