Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε ειδικό σύμβουλο η μελέτη για την ανάπτυξη «οικοσυστήματος» στην ηλεκτροκίνηση

ΡΑΕ: Σε ειδικό σύμβουλο η μελέτη για την ανάπτυξη «οικοσυστήματος» στην ηλεκτροκίνηση
Η αρμόδια Αρχή θα κληθεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες  και πιθανώς να επεκτείνει το ρόλο της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

Στην εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση προχωράει η ΡΑΕ.

Η αρμόδια Αρχή ενέκρινε κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ για την ανάθεση της εν λόγω μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο καθώς αναγνωρίζει ότι η αναγκαιότητα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση (εκτεταμένων) υποδομών φόρτισης για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτροκίνησης είναι δεδομένη και αναμένεται να ενταθεί με την μεγάλη αύξηση των νεοεισερχόμενων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να κληθεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές στον τομέα, να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και πιθανώς να επεκτείνει το ρόλο της σε τομείς της ηλεκτροκίνησης, εξασφαλίζοντας τη σωστή και νόμιμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και την ύπαρξη συνθηκών ίσων ευκαιριών και υγιούς ανταγωνισμού, αναφέρει στη σχετική απόφασή της η ΡΑΕ. 

H μελέτη και δημιουργία ενός σύγχρονου "οικοσυστήματος" ηλεκτροκίνησης στη χώρα είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΡΑΕ, καθώς θα δημιουργήσει ανάγκη για νέες κανονιστικές αποφάσεις.

Ανάγκη για νέο πλαίσιο αδειοδότησης ενεργειακών δραστηριότήτων

Η ενσωμάτωση των απαραίτητων υποδομών φόρτισης και η δημιουργία νέων ενεργειακών υπηρεσιών για τους καταναλωτές αναμένεται να οδηγήσει σε ανάγκη για νέα πλαίσια αδειοδότησης ενεργειακών δραστηριοτήτων (παραγωγής-μεταφοράς-αποθήκευσης-διανομής), όπου απαιτείται να εξετασθούν θέματα σχετικά με τα κλειστά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και παρόχων υπηρεσιών στους σταθμούς φόρτισης.

Οι αυξημένες ανάγκες αλλά και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών φόρτισης ("έξυπνα" δίκτυα, δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, V2G, συνδυασμός με ΑΠΕ) αναμένεται να απαιτήσουν νέα (και εκτεταμένα) προγράμματα υποδομών από τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, νέα λειτουργία της αγοράς με εισαγωγή της έννοιας της αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και δυνατότητες για νέες ενεργειακές οντότητες και υπηρεσίες (π.χ. δίνοντας δυνατότητα στις εταιρείες υπενοικίασης και χρονομίσθωσης οχημάτων να αναλάβουν τον ρόλο των μεταπωλητών-διαχειριστών αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας).

Το νέο "οικοσύστημα"θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων τιμολογίων και επιμερισμό ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για οχήματα. Επίσης καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των σημείων φόρτισης αναμένεται να ανακύψουν και θέματα διαχωρισμού νέων δικτύων και αρμοδιοτήτων, αλλά και επάρκειας υποδομών του συστήματος, ιδίως σε τοπικό επίπεδο και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τη ΡΑΕ,  απαιτείται η εκπόνηση μελέτης από εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης