Ενέργεια

Μυτιληναίος: Στόχος να γίνουμε Εταιρία Κοινής Ωφέλειας - Αδικαιολόγητα υψηλό το κόστος ρεύματος για την βιομηχανία

Μυτιληναίος: Στόχος να γίνουμε Εταιρία Κοινής Ωφέλειας - Αδικαιολόγητα υψηλό το κόστος ρεύματος για την βιομηχανία
Η μεγάλη μείωση των τιμών στις ΑΠΕ λόγω εξάλειψης των εγγυημένων τιμών, θα οδηγήσει στα PPA

"Χρειάζονται κίνητρα και προοπτικές για να στρέψουμε τους νέους σε δουλειές παραγωγής και το καινούργιο μοντέλο να συνδυάζει καινοτομία, παραγωγή, υπηρεσίες και δεξιότητες –επιμένω– που απαιτούνται στη σημερινή εποχή", επισημαίνει ο Ευάγγελος Mυτιληναίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. O πρόεδρος της ομώνυμης εταιρίας αναφέρθηκε διεξοδικά στον ενεργειακό κλάδο επισημαίνοντας τα εξης:

Το target model καλείται να αποκαλύψει τα σωστά σήματα τιμών που συνδέονται με την επάρκεια ή μη ευέλικτης διαθέσιμης ισχύος σε περιβάλλον αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ.
Προς το παρόν διαμορφώνεται μια χαμηλή τιμή σε σχέση με την Eυρώπη στο EXE με αποτέλεσμα η χώρα να εξάγει ενέργεια αντίθετα με ό,τι συνέβαινε πριν την έναρξη του Target Model.
Αυτό δεν δικαιολογείται ούτε από το παραγωγικό μείγμα της χώρας, ούτε από την προσφορά διαθέσιμης ευέλικτης ισχύος που στην πραγματικότητα είναι ελλειμματική.

Κατά τον τρόπο αυτό δεν υπάρχουν ικανά κίνητρα και σήματα για νέες ευέλικτες μονάδες. Η έισοδος περισσοτέρων ΑΠΕ στο σύστημα θα μειώσει τις τιμές και στο μεταξύ το CRM θα λειτουργήσει ως ο σταθεροποιητής για την διασφάλιση λειτουργίας των νέων μονάδων από το 2022.
Η μεγάλη μείωση των τιμών στις ΑΠΕ λόγω εξάλειψης των εγγυημένων τιμών, θα οδηγήσει στα PPA που θα πιέσουν τις τιμές έχοντας σίγουρη χρηματοδότηση.
Έτσι θα υπάρξει η λύση για το βιομηχανικό ρεύμα και για την επάρκεια του συστήματος.

Η ελληνική αγορά σηκώνει 2-3 εταιρίες Κοινής Ωφέλειας.Η μια είναι η ΔΕΗ, για τις άλλες ανταγωνίζονται οι ιδώτες πραγωγοί, ο στόχος μας είναι να γίνουμε μια από αυτές.

Η ελληνική βιομηχανία και δει η ενεργοβόρος αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητα υψηλό κόστος πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Στην Ευρώπη επιτυγχάνεται μια ισορροπία καθώς παραγωγοί και βιομηχανικοί καταναλωτές δεν είναι γνήσια αντίπαλες ομάδες.
Η ελληνική βιομηχανία ανταγωνίζεται παρά την υψηλή τιμή ρεύματος και όχι χάρη σε αυτή. 

Η τιμή πρέπει ρεύματος πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι τροχοπέδη.
Γνωρίζουμε παντως ότι ο νέος υπουργός, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ έχουν κινηθεί στο ζήτημα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Τι ιδιο ισχύει και για το νέο σχήμα αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών, που η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην DG.Comp.

Δυναμική ανάκαμψη με μεταπολεμικά χαρακτηριστικά και νέο μοντέλο

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα συνοδευθεί από δυναμική ανάπτυξη αντίστοιχη αυτής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από ανθρώπους πιο δημιουργικούς, τονίζει στην «Κ» ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε. Χαρακτηρίζει «εθνικό διακύβευμα» την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι τόσο μεγάλος ώστε δεν χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τονίζει. Η κρίση της πανδημίας φανέρωσε, άλλωστε, ότι η εθνική στοχοπροσήλωση στον τουρισμό παραγκώνιζε την πραγματική ελληνική βιομηχανία και μας έδειξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

«H επομένη της πανδημίας δεν θα συμβεί ξαφνικά σε μία ημέρα. Θα συμβεί σταδιακά και θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα επαναπροσαρμογής. Οταν φτάσουμε εκεί, θα είναι όλα καλύτερα σε σχέση με την preCOVID εποχή: πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές, με χαρά για τη ζωή και τη δημιουργία και τις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, και με μια οικονομία που θα αναπτύξει πολύ μεγάλη δυναμική, όπως έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζει.

Εστιάζοντας στα της οικονομίας επισημαίνει ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν μια πολυετή δημοσιονομική και πιστωτική κρίση με εξουδετερωμένο το τραπεζικό σύστημα. Λίγοι δεν τα κατάφεραν. Οι πολλοί όμως τα κατάφεραν και, μέσα από αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές δεξιότητες που «αναγκάστηκαν» να αναπτύξουν, έχουν τώρα «αντισώματα» και γι’ αυτή την κρίση. Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και τώρα πια και των τραπεζών». Επισημαίνει δε ότι η ανθεκτικότητα της μεταποίησης και των εξαγωγών είναι μόνο ένα δείγμα του μεγάλου rebound που θα ακολουθήσει».

Στενά τα χρονικά πλαίσια για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειδική αναφορά κάνει ο Ευ. Mυτιληναίος στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τη χώρα μας. Αν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσουμε και τη μόχλευση, τότε δίχως υπερβολή μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα νούμερο που μπορεί να πλησιάζει το σημερινό –μειωμένο λόγω κρίσης– ΑΕΠ.
Ωστόσο το ποσό αυτό πρέπει να απορροφηθεί μέσα σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει τη λίστα των προτεινόμενων δράσεων, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική κοστολόγησή τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες δημοπράτησης, αδειοδότησης όπου απαιτείται, αλλά και ανάθεσης. Μην αναλωθούμε στη γραφειοκρατία και μην αρχίσουμε τη στείρα αντιπαράθεση και την αμφισβήτηση μπροστά σε ένα τέτοιο εθνικό διακύβευμα. Χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να πετύχουμε».

Ο επιχειρηματίας τάσσεται υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. «Ενα παραγωγικό μοντέλο που δεν «παράγει» δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, ούτε ευέλικτο.
Για χρόνια, οι παραγωγικές ηλικίες βασίζονταν στην εστίαση ή στο λιανεμπόριο και όχι στην πρωτογενή παραγωγή. Ταυτόχρονα, η εθνική στοχοπροσήλωση στον τουρισμό παραγκώνιζε την πραγματική ελληνική βιομηχανία.
Ηλθε η πανδημία και μας έδειξε ότι με αυτό το μοντέλο «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Χρειάζονται κίνητρα και προοπτικές, για να στρέψουμε τους νέους σε δουλειές παραγωγής, και το καινούργιο μοντέλο να συνδυάζει καινοτομία, παραγωγή, υπηρεσίες και δεξιότητες (επιμένω) που απαιτούνται στη σημερινή εποχή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης