Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Eni: Spin off σε λιανική και ΑΠΕ - Πενταπλασιασμός κερδών στο α' τρίμηνο

tags :
Eni: Spin off σε λιανική και ΑΠΕ - Πενταπλασιασμός κερδών στο α' τρίμηνο

Στόχος η χρηματοδότηση της μετάβασης από το πετρέλαιο

 




Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni σχεδιάζει να προχωρήσει σε spin off μειοψηφικού μεριδίου στη νέα λιανική και ανανεώσιμη επιχείρησή της το επόμενο έτος, ανακοίνωσε την Παρασκευή, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής Repsol στοχεύουν να εκποιήσουν τμήματα της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να μειώσουν το χρέος και να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Eni ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ή να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση που περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιανικές πωλήσεις ενέργειας το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές της Jefferies δήλωσαν ότι η επιχείρηση, η οποία έχει 10 εκατομμύρια πελάτες και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε πάνω από 5 gigawatts έως το 2025, θα μπορούσε να αξίζει 9 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Το πρώτο τρίμηνο, η Eni ανακοίνωσε ότι το καθαρό κέρδος της αυξήθηκε σχεδόν πέντε φορές στα 270 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι σταθερότερες τιμές του πετρελαίου αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη παραγωγή.

Το αποτέλεσμα της συγκρατήθηκαν εν μέρει λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και των περιθωρίων διύλισης.
Οι ταμειακές ροές  στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πανδημικοί αποκλεισμοί οδήγησαν σε κατάρρευση τη ζήτηση καυσίμων πέρυσι, ωθώντας ενεργειακές ομάδες όπως η Eni να συγκρατήσουν τις επενδύσεις και τις αποδόσεις τους.

Ωστόσο, οι εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης σημείωσαν φέτος αυξημένα κέρδη ενισχύοντας τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

"Καταφέραμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας για τους επόμενους μήνες, προβλέποντας την ελεύθερη ταμειακή ροή το 2021 άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi.

Ο όμιλος επιβεβαίωσε τον ετήσιο στόχο παραγωγής περίπου 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα και ότι θα επενδύσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Η Eni ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών της αναμένεται να συνεχιστεί με τιμή αναφοράς Brent τουλάχιστον 56 $.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης