Ενέργεια

Οι ΜΚΟ καλούν την ADB να τερματίσει τα δάνεια ορυκτών καυσίμων

tags :
Οι ΜΚΟ καλούν την ADB να τερματίσει τα δάνεια ορυκτών καυσίμων

 Η ADB έχει επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό τομέα κατά την περίοδο 2015-2020

 

Μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων κάλεσε τη Asian Development Bank (ADB) τη Δευτέρα 3.5.2021 να τερματίσει τα δάνεια στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, καθώς πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή της αυτή την εβδομάδα με έμφαση στην πράσινη οικονομική ανάκαμψη.

Η ADB, η οποία χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών για τους φτωχότερους της Ασίας, επανεξετάζει επίσης τις δανειοδοτικές της πολιτικές, τις οποίες η διοίκηση είπε ότι δεν είναι κατάλληλες για έναν κόσμο που αλλάζει πολιτική για το κλίμα.

Οι κυβερνήσεις φέτος έχουν εντείνει τη δράση για το κλίμα καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επιδιώκει να αντιστρέψει τα μέτρα της κυβέρνησης Τρθμπ. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ADB, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατα αύξησαν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών.

"Ήρθε η ώρα να τροφοδοτήσουμε τις κοινότητές μας με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο Chuck Baclagon, περιφερειακός υπεύθυνος εκστρατείας στο 350.org, μια ομάδα που εδρεύει στις ΗΠΑ και επικεντρώνεται στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Περισσότερες από 20 ΜΚΟ υπέγραψαν τη δήλωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ τη Δευτέρα.

"Χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης για να σταματήσουν αμέσως να δανείζουν χρήματα για έργα άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου", δήλωσε ο Baclagon,.

Η ADB φιλοξενεί την ετήσια συνάντησή της σχεδόν αυτήν την εβδομάδα με θέμα «Συνεργασία για ανθεκτική και πράσινη ανάκαμψη».

Οι ομάδες δήλωσαν ότι η ADB δλανεισε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα φυσικού αερίου στην Ασία από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν περίπου 200 έθνη υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η ADB επανεξετάζει την ενεργειακή της πολιτική, η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2009, δήλωσε ο Yongping Zhai, επικεφαλής της ομάδας ενεργειακών τομέων της ADB, σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters.

Ένα σχέδιο νέας πολιτικής θα δημοσιευτεί για δημόσια συζήτηση έως τον Ιούνιο, δήλωσε ο Zhai.

Η ADB «έχει επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό τομέα κατά την περίοδο 2015-2020», με το 45% αυτών να κατευθύνεται στην ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση και ένα άλλο 35% σε αναβαθμίσεις δικτύου για την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε.

Η τράπεζα υποστηρίζει έργα φυσικού αερίου που παρέχουν πρόσβαση στην κοινότητα σε καθαρότερα καύσιμα μαγειρέματος και θέρμανσης, δήλωσε ο Zhai, προσθέτοντας ότι «η διοίκηση συμφώνησε με μια ανεξάρτητη αξιολόγηση ότι η ενεργειακή της πολιτική δεν ευθυγραμμίζεται πλέον επαρκώς με την παγκόσμια συναίνεση για την αλλαγή του κλίματος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης