Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η αναφορά της Lagarde στην κλιματική αλλαγή - Πώς επηρεάζεται η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Η αναφορά της Lagarde στην κλιματική αλλαγή - Πώς επηρεάζεται η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών, είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει ήδη τη σταθερότητα των τιμών και θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, αναμεταδίδει το CNBC.

«Είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών, είτε εξετάζετε γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα, είτε κοιτάζετε σε ιδιαίτερα εκτεθειμένες περιοχές , οι τιμές θα καθοριστούν ως αποτέλεσμα αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την κατάσταση της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διεξάγει επί του παρόντος μια επισκόπηση που καλύπτει όλες τις πτυχές της νομισματικής πολιτικής και οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση. Η τρέχουσα εντολή της τράπεζας είναι απλώς να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην περιοχή των 19 μελών που είναι η ζώνη του ευρώ.  «Ο διαθέσιμος χώρος της νομισματικής πολιτικής θα καθοριστεί εν μέρει για την κλιματική αλλαγή» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, το εποπτικό σκέλος της κεντρικής τράπεζας εξετάζει εάν οι δανειστές διαχειρίζονται τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Μιλώντας στο CNBC τον Απρίλιο, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε: «Όταν μια χώρα πλήττεται από μια φυσική καταστροφή - και αυτές οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο σοβαρές - τότε επηρεάζεται η ιδιοκτησία, η παραγωγική ικανότητα επηρεάζεται η γεωργία, η βιομηχανία, ακόμη και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς μια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επηρεάσει επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όταν μεταβαίνουμε από υψηλή σε χαμηλή ένταση άνθρακα, οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή υψηλής έντασης γίνονται λιγότερο πολύτιμες, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων αλλάζει και αυτή η μετατόπιση, εάν είναι απότομη, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης