Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ν. Κορέας για υπεράκτια 6 GW ως το 2030

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ν. Κορέας για υπεράκτια 6 GW ως το 2030
Το project θα παραδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε 5,76 εκατομμύρια σπίτια και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 9,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως

Σχέδια για την κατασκευή πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 6 GW έως το 2030 στα ανοικτά των ακτών του Ουλσάν, παρουσίασε η Νότια Κορέα το περασμένο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου Moon Jae-in, το εν λόγω project θα απαιτήσει επενδύσεις 27 δις. ευρώ και θα δημιουργήσει 210.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, θα παραδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε 5,76 εκατομμύρια σπίτια και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 9,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, είπε.

Επίσης, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για υπεράκτια αιολική ενέργεια στα 12 GW έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο Πρόεδρος δεν δίστασε να συμπληρώσει ότι μέρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το 20% της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να παρέχει 84.000 τόνους πράσινου υδρογόνου.

Η πρόκληση της Νότιας Κορέας

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Νότιος Κορέα αναδείχτηκε σε τεράστια βιομηχανική δύναμη, η χώρα αναδείχτηκε σε μια από τις δέκα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του CNBC. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρισμού μάλιστα είναι μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Τα δύο τρίτα των αναγκών για ηλεκτρισμό σήμερα καλύπτονται από ορυκτά καύσιμα με το υπόλοιπο ένα τρίτο σχεδόν να καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια. Από ανανεώσιμες πηγές καλύπτεται μόλις το 6,5% των αναγκών και υπάρχει σχέδιο για να αλλάξει αυτό.

Για να πετύχει το στόχο η Κορέα και άλλες χώρες βασίζονται σε ανεμογεννήτριες οι οποίες γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Μόνο όσον αφορά την Ευρώπη, στοιχεία του επιμελητηρίου αιολικής ενέργειας WindEurope δείχνουν ότι η μέση χωρητικότητα offshore ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν το 2020 ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 8,2 μεγαβάτ σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης