Επανεκκινούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες- Ερωτηματικό οι ενεργειακές κοινότητες

Επανεκκινούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες- Ερωτηματικό οι ενεργειακές κοινότητες
Τεράστιο ενδιαφέρον από σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και μικρές βιομηχανίες

Έτοιμη προς υπογραφή είναι η Υπουργική Απόφαση, την οποία αναμένει για περισσότερο από έναν χρόνο η αγορά φωτοβολταϊκών. 

Ουσιαστικά θα εξειδικεύει την απόφαση του πρώην υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά (Αριθμ.  ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190 -  ΦΕΚ  1045Β/26.3.2020)  η οποία έδινε εκ  νέου  τη  δυνατότητα  σε  οικιακούς  καταναλωτές  να  πωλούν  το  σύνολο  της  παραγόμενης  από  φωτοβολταϊκά  ενέργειας  στο  δίκτυο  έναντι  καθορισμένης  τιμής. 

Το παλιό  πρόγραμμα που αφορούσε συστήματα  έως  10 kWp (και  αφορούσε,  εκτός από οικιακούς, και  εμπορικούς καταναλωτές) έληξε στις 31/12/2019.

Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα που  είναι  συνδεδεμένα  με  παροχή  οικιακής  χρήσης και η  τιμή  πώλησης είχε καθοριστεί στα 87 €/MWh (8,7 λεπτά η κιλοβατώρα). 

Με αυτά τα δεδομένα, ο αυτοπαραγωγός εκτιμάται ότι θα μπορεί - πουλώντας στο δίκτυο την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό στη στέγη του - να κάνει απόσβεση της επένδυσής του σε περίπου 8 με 10 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια έως την 25ετία θα έχει καθαρά κέρδη.

Παράλληλα, άμεσα αναμένεται να υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιεί ρύθμιση που είχε περάσει στον νόμο 4759/20, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των σχετικών μονάδων ΑΠΕ (από 1 MW που ισχύει σήμερα) για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερο κίνητρο για να αξιοποιήσουν την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με ταυτόχρονο ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής - κατανάλωσης. 

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από μικρές βιομηχανικές μονάδες, σουπερμάρκετ και άλλους καταναλωτές της μέσης τάσης, αλλά κυρίως από τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά. εκ των οποίων πολλές έχουν ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά για net-metering έως 1 MW και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγαλύτερα συστήματα. Μάλιστα, σε αυτές τις επιχειρήσεις λόγω των μεγάλων καταναλώσεων ρεύματος η απόσβεση μπορεί να επιτευχθεί εντός πενταετίας.

Θολό το μέλλον των ενεργειακών κοινοτήτων

Ωστόσο, ζητούμενο αποτελεί ακόμη το μέλλον της ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) στην Ελλάδα, από το 2022 και μετά οπότε θα πρέπει να περάσουν – από το σημερινό σύστημα των λειτουργικών ενισχύσεων – σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace, το ΥΠΕΝ λειτούργησε στη λογική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» ως απάντηση στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περισσότερες Ε.Κοιν. που έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ δεν αποτελούν γνήσιες πρωτοβουλίες πολιτών και τοπικών κοινωνιών αλλά κεκαλυμμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφύγουν τους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς.

Η πιο ορθή λύση, σύμφωνα με τις οργανώσεις θα ήταν να τεθούν από το ΥΠΕΝ απλά και σαφή κριτήρια, ώστε να διαχωριστούν οι αυθεντικές Ε.Κοιν. και όχι να τις εντάξει όλες ανεξαιρέτως σε διαγωνισμούς.

Κυρίαρχη πηγή τα φωτοβολταϊκά έως το 2040

Πάντως, τα φωτοβολταϊκά θα αποτελούν την κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας ως το 2040 και με συγκρατημένους υπολογισμούς θα έχουν φτάσει τα 4.7 TW (τεραβάτ) έως το 2050, σύμφωνα με έρευνα του SolarPower Europe για το 2050, την οποία εκπόνησε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.

Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του SolarPower Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών) και επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κ, Αριστοτέλης Χαντάβας,  ανοίγοντας τις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου του SPE με τίτλο «Driving Sustainable Change»  «η πέραν των προσδοκιών μείωση του κόστους, η ευελιξία, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά είναι τα χαρακτηριστικά που ενίσχυσαν την ανάπτυξη του κλάδου σε περιβάλλον πανδημίας». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αναμένεται  23% ενίσχυση για το 2021 ενώ εκτιμάται ότι το 2023 ο κλάδος θα έχει ξεπεράσει τα 30 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης