Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα αποδυναμώσει διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ

tags :
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα αποδυναμώσει διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ
Η αναβίωση της συμφωνίας θα είχε ως αποτέλεσμα το Ιράν να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και η Τεχεράνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει τους μαχητές της Χαμάς εκτιμούν οι αναλυτές
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναζωογονήσουν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, δήλωσε ένας αναλυτής στο CNBC τη Δευτέρα 17/5/2021.

Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή - συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και επιθέσεις πυραύλων από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις - σκότωσαν τουλάχιστον 188 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας και οκτώ στο Ισραήλ από τότε που σημειώθηκαν εντάσεις την περασμένη εβδομάδα.  Μεταξύ των νεκρών είναι 55 παιδιά στη Γάζα και ένα 5χρονο αγόρι στο Ισραήλ, ανέφερε το Associated Press.

Ο πρόεδρος Joe Biden  δεν έχει δείξει ότι θα αυξήσει την δημόσια πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός - και αυτό μπορεί εν μέρει επειδή θέλει να αναζωογονήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία, πρότεινε ο Jonathan Schanzer,αντιπρόεδρος στο hawkish Foundation \.

Ο Schanzer δήλωσε στο CNBC ότι η σιωπή της Ουάσιγκτον μπορεί να έχει σχέση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν - που ονομάστηκε επίσημα το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) - το οποίο εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018.

 Ιράν και Χαμάς

Η επιστροφή στη συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα το Ιράν να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια για ανακούφιση  των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τους μαχητές, καθώς «το Ιράν είναι ο κορυφαίος χορηγός της Χαμάς», εξήγησε ο Schanzer. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα βρουν κατά λάθος  έμμεση υποστήριξη και στις δύο πλευρές της Ισραηλινής-Παλαιστινιακής σύγκρουσης. «Αυτό, παρεμπιπτόντως, μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στο γιατί οι ΗΠΑ έχουν σιωπήσει, για το Ισραήλ. " Οι ΗΠΑ ενδέχεται να παραμείνουν σιωπηλές για μερικές ακόμη ημέρες, κάτι που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αποδυναμώσει περαιτέρω την μαχητική ομάδα της Χαμάς, συμπλήρωσε.

Ο Ryan Bohl, αναλυτής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην συμβουλευτική εταιρεία Stratfor, δήλωσε στο CNBC ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά του Ισραήλ και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ουάσινγκτον θέλει εκεχειρία .

 Το Ισραήλ βρίσκεται στην «θέση του οδηγού» στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χαμάς, υποστηρίζει  ο αναλυτής. Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκδώσουν δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τις ισραηλινές-παλαιστινιακές εντάσεις, ανησυχώντας ότι μια δήλωση θα μπορούσε να βλάψει τη διπλωματία του παρασκηνίου, ανέφερε το Reuters.

 Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Πρέσβης των Η.Π.Α. στη Linda Thomas-Greenfield είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ακούραστα μέσω διπλωματικών καναλιών για να να τερματίσουν αυτήν τη σύγκρουση».

Διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν "επηρέασε σοβαρά" τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ανέφεραν αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group  το Σαββατοκύριακο. Πριν από τις τελευταίες συγκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις για την αναζωογόνηση της πυρηνικής συμφωνίας είχαν ήδη εγκλωβιστεί στις «πολυπλοκότητες της ανακούφισης των κυρώσεων και των πυρηνικών περιορισμών», ανέφεραν οι αναλυτές.

 Ακόμα, η κυβέρνηση Biden έχει σπρώξει πίσω εναντίον κριτικών που ισχυρίστηκαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν σε μια στιγμή που η Χαμάς, ένας Ιρανός σύμμαχος, ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ, σύμφωνα με το σημείωμα του Ομίλου Eurasia. «Ωστόσο, η αντιπαράθεση πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη διοίκηση - ακόμη και από τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς - για να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για επακόλουθες συνομιλίες  κυρίως με την Τεχεράνη .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης