Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Μυτιληναίος κατοχύρωσε 160 MW στην δημοπρασία ΑΠΕ της ΡΑΕ - Στα 32,97 e/MWh έπεσαν οι τιμές

H Μυτιληναίος κατοχύρωσε 160 MW στην δημοπρασία ΑΠΕ της ΡΑΕ - Στα 32,97 e/MWh έπεσαν οι τιμές
Στρατηγικό πλεονέκτημα στα PPA s αποκτά η Μυτιληναίος έχοντας κατοχυρώσει σημαντικές ποσότητες σε χαμηλές τιμές

Ιστορική κατάρρευση τιμών στον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ, με συντριπτική επικράτηση των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χαμηλότερη τιμή κατρακύλησε στα 32,97 ευρώ ανά MWh, όταν η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά MWh.

Να σημειωθεί ότι τη χαμηλότερη τιμή στους προηγούμενους διαγωνισμούς είχε κατοχυρώσει το έργο των 200 MW της ΔΕΗΑΝ με 49  ευρώ ανά MWh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έργο 1 MW που «χτύπησε» με 42 ευρώ τη μεγαβατώρα δεν κατάφερε να κατοχυρώσει ταρίφα, γεγονός που προσδιορίζει το εύρος των τιμών.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το πιθανότερο είναι ότι δεν πέρασε κανένα αιολικό έργο. 

Η  Μυτιληναίος κατοχύρωσε 160 MW, που αφορά περισσότερο από το 50% της ισχύος που δημοπρατήθηκε στα φωτοβολταϊκά.
Κατά τον τρόπο αυτόν, η Μυτιληναίος αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στα πράσινα PPAs, αφού θα μπορεί να δώσει στην αγορά τιμή 35e /ΜWh.
Έτσι η εταιρία αξιοποιεί τον πλάνο ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της Εγνατίας και εδραιώνει ρόλο leader στην αγορά.
Οι δραστηριότητες της Μυτιληναίος υλοποιούν με συνέπεια την πράσινη στροφή που πληροί τα κριτήρια ESG.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ


Άλλο ένα «φράγμα» έσπασαν οι τιμές για τα έργα ΑΠΕ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, στη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh.  

Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα σημερινά αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ». 

Το Worldenergynews.gr έγραφε σήμερα:

Πτώση στις τιμές αναφοράς αναμένει η αγορά στον σημερινό κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου, το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που έχει ορισθεί, καθώς και το γεγονός ότι η πλειονότητα των έργων είναι φωτοβολταϊκά προεξοφλούν μείωση στις ταρίφες. 

Το πόσο χαμηλά θα πέσουν θα εξαρτηθεί από την επιθετικότητα των «παικτών» που συμμετέχουν στις προσφορές, οι οποίες θα καθορίσουν και τις ταρίφες που τελικά θα «κλειδώσουν».  Άλλωστε το επίπεδο ανταγωνισμού καθορίζει και η τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά MWh.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στον οριστικό κατάλογο  θα συμμετάσχουν 126 έργα, συνολικής ισχύος περίπου 1.090,27 MW, δηλαδή τρεις φορές πάνω από την δημοπρατούμενη ισχύ των  350 MW, γεγονός που ενισχύει όλες τις προβλέψεις για πτώση τιμών στη σημερινή δημοπρασία που ξεκινά στις 10 το πρωί.

Κυριαρχία των φωτοβολταϊκών 

Προς την ίδια κατεύθυνση συντείνει και το ότι στη λίστα των έργων που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν το περιθώριο να «χτυπήσουν» χαμηλότερα με δεδομένο ότι το κόστος της υποδομής είναι σαφώς περιορισμένο σε σχέση με εκείνο των αιολικών πάρκων. Κι αυτό παρότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών στην Κίνα, το τελευταίο διάστημα, κινούνται ανοδικά, τάση που δεν αναμένεται να ανασχεθεί εντός του καλοκαιριού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ποσόστωση ανά τεχνολογία, τον σημερινό κοινό διαγωνισμό αναμένεται ότι θα «σαρώσουν» τα φωτοβολταϊκά. 

Αυτή πιθανώς είναι και η αιτία που οι επενδυτές αιολικών  ήταν διστακτικοί στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, με τους περισσότερους που τελικά συμμετέχουν να προσέρχονται με αιολικά έργα που δεν είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν ταρίφα στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ που ήταν μόνο για αιολικά.

Οι διεκδικητές των αιολικών

Έτσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ταρίφες αναμένεται να διεκδικήσουν η EREN, η Nostira  κ.ά.  για ώριμα αιολικά έργα που είχαν μείνει εκτός στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά κυρίως  πολλοί   μεγάλοι και μικροί παίκτες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.  

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν η πλειονότητα των 350 MW αναμένεται ότι θα πάει σε χέρια επενδυτών με φωτοβολταικά έργα.

Ο σημερινός διαγωνισμός αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικούς σταθμούς έως 50 MW. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα φωτοβολταϊκά  κινούνται μεταξύ των 10 MW και των 20 MW, αν και όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, συμμετέχουν και πολλοί σταθμοί, περί τους 35, μικρής ισχύος, δηλαδή κάτω από 1 MW, με επτά από αυτούς να είναι κάτω από  500 kW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης