Ενέργεια

Βουλγαρία: Νέα καθυστέρηση για τον IGB - Τον Ιούνιο του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία

Βουλγαρία: Νέα καθυστέρηση για τον IGB - Τον Ιούνιο του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία
Ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ είχε προγραμματιστεί να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2020

Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ο οποίος θα βοηθήσει τη Σόφια να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμη καθυστέρηση και δεν θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιούνιο του 2022, δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής ρυθμιστικής ενέργειας για την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters.
Η πανδημία και η ανάγκη για πρόσθετη περιβαλλοντική εκτίμηση για την διέλευση κάτω από ένα φράγμα στη Βουλγαρία έχει καθυστερήσει την κατασκευή του αγωγού, δήλωσε η εταιρεία ICGB, η οποία διαχειρίζεται το έργο.
Ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ είχε προγραμματιστεί να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2020, όταν ξεκίνησε η 25χρονη συμφωνία της Σόφιας με την αζέρικη εταιρεία αερίου SOCAR για την εισαγωγή 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. .
Ο IGB, αγωγός 182 χιλιομέτρων κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας BEH, της ελληνικής εταιρείας αερίου ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison.
"Έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας στο αίτημα της ICGB για παράταση της προθεσμίας για την έναρξη λειτουργίας του IGB έως τις 30 Ιουνίου 2022", δήλωσε ο Ivan Ivanov,, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Βουλγαρίας.

Σύνδεση με τον Trans TAP

Ο αγωγός, με αρχική ετήσια χωρητικότητα 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είναι σημαντικός για τα σχέδια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, καθώς θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Adriatic (TAP), το τελευταίο σκέλος ενός έργου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη.
Η χώρα των Βαλκανίων λαμβάνει επί του παρόντος τις προμήθειες αζέρικου φυσικού αερίου μέσω άλλου συνδέσμου αγωγού αερίου με την Ελλάδα. Η χωρητικότητα εκεί έχει δεσμευθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Επί του παρόντος, η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες φυσικού αερίου περίπου 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως κυρίως με εισαγωγές από τη Ρωσική Gazprom .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης