Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι επενδύσεις της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα ευνοήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρίες

Οι επενδύσεις της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα ευνοήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρίες
Ποιές ευρωπαϊκές εταιρίες θα καλύψουν τις ανάγκες των αμερικανικών επενδύσεων σε ΑΠΕ

Όταν η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε το πρώτο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας αυτό το μήνα, χαρακτήρισε την κίνηση ως την έναρξη μιας νέας βιομηχανίας καθαρής ενέργειας που μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Τα στελέχη της βιομηχανίας και οι αναλυτές δεν αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά κάνουν μια διευκρίνιση: Τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, οι περισσότερες από τις κατασκευαστικές εργασίες για την βιομηχανία αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ θα είναι στην Ευρώπη.

Οι υπεύθυνοι προγραμματιστών υπεράκτιων μονάδων σχεδιάζουν να στείλουν τεράστιες λεπίδες, πύργους και άλλα εξαρτήματα τουλάχιστον για το αρχικό κύμα έργων των ΗΠΑ από εργοστάσια στη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού πριν από το ενδεχόμενο άνοιγμα εργοστασίων παραγωγής στις ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με συνεντεύξεις στο Reuters στελεχών οι κορυφαίων κατασκευαστών ανεμογεννητριών στον κόσμο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προμηθευτές πρέπει να δουν σειρά εγκεκριμένων έργων στις ΗΠΑ, μαζί με ένα σαφές σύνολο ρυθμιστικών κινήτρων όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, προτού δεσμευτούν να εγκαταστήσουν και να κατασκευάσουν νέα αμερικανικά εργοστάσια, - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

"Για τα πρώτα έργα, είναι πιθανότατα απαραίτητο" να στραφεί πέρα από τον Ατλαντικό, δήλωσε ο Martin Gerhardt, επικεφαλής διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών προϊόντων στη Siemens Gamesa ο παγκόσμιος ηγέτης της υπεράκτιας αγοράς αιολικής ενέργειας
Αυτό υπογραμμίζει μια άβολη αλήθεια για τη διοίκηση του Joe Biden καθώς επιδιώκει να δείξει στους πολιτικούς αντιπάλους ότι μια μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι καλή για την οικονομία: πολλές από τις θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας που στοχεύει να δημιουργήσει για να αντισταθμίσει τις απώλειες στη γεώτρηση και η εξόρυξη μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η διοίκηση στοχεύει να εγκαταστήσει 30 gigawatts (GW) χωρητικότητας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα ύδατα των ΗΠΑ έως το 2030 - περίπου το αντίστοιχο που υπάρχει ήδη στην παλιά βιομηχανία της δεκαετίας της Ευρώπης - ένα σχέδιο που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 77.000 θέσεις εργασίας με έδρα τις ΗΠΑ καταπολεμώντας την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.
Θα χρειαστούν περισσότεροι από 2.000 στρόβιλοι για την επίτευξη του στόχου των 30 GW, σύμφωνα με τον Shashi Barla, αναλυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Wood Mackenzie. Ωστόσο, τα εργοστάσια με έδρα τις ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν έως το 2024 ή το 2025, συμπλήρωσε.
Μετά από αυτό, ο Barla είπε ότι αναμένει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα δημιουργήσει περίπου το 70% των βασικών συνιστωσών για τη βιομηχανία έως το 2030.

Tο πρώτο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκo

Αυτό το μήνα, η Ουάσινγκτον έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο της να ξεκινήσει την υπεράκτια αιολική βιομηχανία εγκρίνοντας το έργο Vineyard Wind στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης, που ανήκει από κοινού στην Avangrid Inc και την Copenhagen Infrastructure Partners.
Αυτό το έργο, το πρώτο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που έλαβε ομοσπονδιακή έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από περισσότερες από μια δεκαετία στάσεων και εκκινήσεων, αναμένεται να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 400.000 σπίτια στη Νέα Αγγλία έως το 2023.

Το Vineyard Wind θα δημιουργήσει 3.600 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας, αν και τα περισσότερα εξαρτήματα του έργου θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης υπάρχουσας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η αμερικανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών της General Electric η GE Renewable Energy, θα προμηθεύσει 62 στροβίλους το Vineyard Wind. Τα κύρια μέρη αυτών των στροβίλων, που έχουν διπλάσιο ύψος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων ρότορα και των κιβωτίων ταχυτήτων, θα κατασκευαστούν στα εργοστάσιά της στη Γαλλία.

Η Iberdrola η ισπανική μητρική εταιρεία της Avangrid, αναφέρει ότι η σύμβαση για την ίδρυση των στροβίλων, εν τω μεταξύ, θα δημιουργήσει περίπου 400 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο Windar Renovables στην Ισπανία.
Αρκετές άλλες προτάσεις υπεράκτιων αιολικών έργων στις ΗΠΑ ετοιμάζουν επίσης παραγγελίες από εταιρείες όπως η GE και η Siemens Gamesa, αλλά περιμένουν την ομοσπονδιακή κανονιστική έγκριση πριν προχωρήσουν.

Η Siemens Gamesa, η GE και η Vestas παράγουν ήδη ανταλλακτικά για μικρότερους, χερσαίους στροβίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Orsted και Equinor εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ανοίξουν την κατασκευή ορισμένων ανταλλακτικών για την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων έργων των ΗΠΑ που έχουν προτείνει, αν και πολλά μεγάλα μέρη πιθανότατα θα προέρχονται από εγκατεστημένα εργοστάσια στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης