Τελευταία Νέα

Τι περιλαμβάνει το έργο μελέτης του νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ - Το καμπανάκι της ΕΛΕΤΑΕΝ

Τι περιλαμβάνει το έργο μελέτης του νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ - Το καμπανάκι της ΕΛΕΤΑΕΝ
«Καμπανάκι» ΕΛΕΤΑΕΝ για το νέο ΕΧΠ να μην αποκλείει εν λειτουργία έργα και ώριμες αδειοδοτήσεις

Με πολύ αργά, αλλά σταθερά, βήματα προχωρούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού   για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε εχθές την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση σε ειδικό σύμβουλο των υπηρεσιών για τη παρακολούθηση και την παραλαβή του έργου.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση και κατάθεση των παραδοτέων σε στάδια, κατάθεση προσχεδίων και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και δημόσια διαβούλευση.

Η καθυστέρηση στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού   για τις ΑΠΕ _ το οποίο θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί από το 2018 _ αφήνει ανοικτά πολλά ζητήματα ως προς τις προοπτικές ανάπτυξής τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Να σημειωθεί ότι, μετά από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2020, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για τη μελέτη «Αξιολόγηση και Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ» υπογράφηκε τελικά τον περασμένο Νοέμβριο. Και καθώς εκτιμάται ότι απαιτείται τουλάχιστον 18μηνο για τη μελέτη, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα αποκτήσει ένα νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ το 2022.

Έως τότε η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων γίνεται με βάση ένα απαρχαιωμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για το οποίο μάλιστα έχει λήξει η περίοδος ισχύος του.

Δηλαδή σήμερα οι όροι, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ γίνονται με βάση τις αναλύσεις και τα δεδομένα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου που έγινε επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, το 2008 και περιέχει αυστηρά  κριτήρια περιλαμβανομένων ζωνών αποκλεισμού, ελάχιστες αποστάσεις από σημεία ενδιαφέροντος, ποσοτικά κριτήρια για την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης στο τοπίο κλπ. Η αναθεώρησή του εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας.

Τι περιλαμβάνει το έργο της μελέτης του νέου ΕΧΠ

Το έργο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων, του τρόπου και των προβλημάτων εφαρμογής του υφιστάμενου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ καθώς και την εκπόνηση μελέτης αναθεώρησής του.

Επίσης θα πρέπει να συνταχθεί σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, στο αναθεωρημένο ΕΧΠ δεν πρέπει να εισαχθούν πιο περιοριστικά κριτήρια που θα αποκλείουν την ανανέωση των αδειών εν λειτουργία έργων, την υλοποίηση ώριμων αδειοδοτημένων έργων και την ολοκλήρωση της αδειοδότησης πολλών νόμιμων έργων που είναι στη φάση ανάπτυξης.

Επίσης, θεωρεί ότι δεν πρέπει να  δοθεί η δυνατότητα (είτε δια του νόμου είτε στην πράξη) στον υποκείμενο σχεδιασμό  (περιφερειακά σχέδια, τοπικά, διαχείρισης κλπ.) να μην συμμορφώνεται με τις διατάξεις του ΕΧΠ-ΑΠΕ και να εισάγουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς και αποκλεισμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της αβεβαιότητας και τη μείωση της επενδυτικής ασφάλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης