Ενέργεια

Ερντογάν: Ξαναβγαίνει το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο

Ερντογάν: Ξαναβγαίνει το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Δρ. Θάνος Ντόκος συνομίλησε σήμερα Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικ Σάλιβαν

Στην τελετή όπου έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ανταπόκριση της Καθημερινής.

Για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του λιμανιού και του κέντρου διανομής φ.α. στην πόλη Ζονγκουλντάκ.

Όπως είπε ο Ερντογάν «ανακαλύψαμε 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2020, είχε ανακοινωθεί πως το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ βρήκε κοίτασμα 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Δούναβης-1»

Το νέο λιμάνι με την ονομασία «Φίλιος» αποτελεί σύτμφωνα με την Άγκυρα ένα τεράστιο έργο logistics, νέο κέντρο του περιφερειακού θαλάσσιου εμπορίου και τεράστια βάση φυσικού αερίου.

Άλλη μια κίνηση στην Μεσόγειο

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τουρκία δεν ακούει το τι λένε άλλοι για τις έρευνες της.

«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις . Κι όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι απο εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», δήλωσε χαρκακτηριστικά.

Λευκός Οίκος: Συνομιλία Σάλιβαν - Ντόκου

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Δρ. Θάνος Ντόκος συνομίλησε σήμερα Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικ Σάλιβαν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη αμυντική συνεργασία, ενώ τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπλέον, συζήτησαν για τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Σάλιβαν να θεωρεί θετική τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεσμεύθηκε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που διευκολύνονται από τον ΟΗΕ για επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Συζήτησαν επίσης τη σημασία της καταπολέμησης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή, καθώς ο κ. Sullivan χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει τις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές της υποδομές.

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή σε ό,τι αφορά τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης