Τελευταία Νέα

Σαουδαράβες: Η παραγωγή λιθίου για τις μπαταρίες ανταγωνιστική από το θαλασσινό νερό

Σαουδαράβες: Η παραγωγή λιθίου για τις μπαταρίες ανταγωνιστική από το θαλασσινό νερό
Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν θαλασσινό νερό που προερχόταν από την Ερυθρά Θάλασσα

Η άνοδος της ζήτησης της μπαταρίας που «οξυγονώνεται» από το λίθιο, αλλά και ο παγκόσμιος αγώνας για τις μηδενικές εκπομπές CO2 μέσω της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των μεταφορών, έχουν επιφέρει σημαντικές αναθεωρήσεις ως προς την σημασία των μετάλλων. Η προμήθεια πρώτων υλών για μπαταρίες θα μπορούσε να καταλήξει να αποτελεί και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα διατηρεί την πρωτιά στην παραγωγή EV μεγάλου όγκου, ελέγχοντας το περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς μέσω επενδύσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του λιθίου βρίσκεται στο ενδιάμεσο «τρίγωνο» Χιλής, Βολιβίας και Αργεντινής.

59.JPG

Το νέο στοιχείο

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας King Abdullah διαπίστωσαν ότι μπορούν πλέον να παράγουν καθαρό λίθιο από το θαλασσινό νερό με οικονομικό τρόπο.

Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό με τη βοήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου ηλεκτροχημικού κελύφους, το οποίο περιέχει μία ειδική κεραμική μεμβράνη με κρυσταλλική δομή που κάνει δυνατή τόσο τη συλλογή, όσο και την παραγωγή λιθίου, καθώς το νερό, που το περιέχει, συσσωρεύεται σε ένα πλευρικό μέρος της κατασκευής πίσω από τη μεμβράνη.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, υπάρχει περίπου 5.000 φορές περισσότερο λίθιο στους ωκεανούς από ό, τι στην γη. Η διαδικασία βασίζεται σε μια ηλεκτροχημική κυψέλη που περιέχει μια κεραμική μεμβράνη κατασκευασμένη από οξείδιο του τιτανίου λιθίου lthium (LLTO), με πόρους αρκετά μεγάλους ώστε να αφήνουν τα ιόντα λιθίου, ενώ εμποδίζουν τα μεγαλύτερα μεταλλικά ιόντα. «Οι μεμβράνες LLTO δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ για να εξαγάγουν και να συγκεντρώσουν ιόντα λιθίου πριν», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Zhen Li, ο οποίος ανέπτυξε το κύτταρο.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν θαλασσινό νερό που προερχόταν από την Ερυθρά Θάλασσα και συγκεκριμένα με αυτόν τον τρόπο γίνεται πλέον δυνατή η λήψη στερεού φωσφορικού λιθίου που περιέχει μόνο ίχνη μεταλλικών ιόντων.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της έρευνας έδωσε το στίγμα των νέων δεδομένων, τονίζοντας ότι: «Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την δομή της μεμβράνης, καθώς και τον σχεδιασμό του κελύφους, προκειμένου να κερδίσουμε σε αποδοτικότητα».

9_8.JPG


Το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ενός κιλού λιθίου με αυτόν τον τρόπο (περίπου 76,3 kWh) θα κόστιζε περίπου 5 δολάρια και κάθε κιλό λιθίου θα παρήγαγε ένα μπόνους 0,87 kg αερίου υδρογόνου και 31,12 kg αερίου χλωρίου.

Είναι γεγονός ότι αν και οι ωκεανοί περιέχουν ασύγκριτα μεγαλύτερες ποσότητες λιθίου, σε σχέση με τη στεριά, από την άλλη βρίσκονται σε πολύ μικρή συγκέντρωση μέσα στο νερό. Ωστόσο, η μέθοδος των Σαουδαράβων εκπέμπει αισιοδοξία και πιθανώς το κόστος της παραγωγής να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα, η παραγωγή του λιθίου απαιτούσε ουσιαστικά τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, αλλά και ενέργειας.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης