Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέσμευση της G7 για τερματισμό στην παραγωγή άνθρακα από φέτος

Δέσμευση της G7 για τερματισμό στην παραγωγή άνθρακα από φέτος
Οι χώρες της G7 ευθύνονται για το 20% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως

Τέλος στην στήριξη της παραγωγής άνθρακα από φέτος αλλά ανάπτυξη τεχνολογιών με πολιτικές που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, δεσμεύτηκε η G7 στο περιθώριο της της τριήμερης συνόδου κορυφής στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Όπως είναι γνωστό, οι χώρες της G7 ευθύνονται για το 20% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, άρα φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δέσμευση

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της G7, «η παραγωγή με άνθρακα είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η συνεχιζόμενη επένδυση στον άνθρακα διεθνώς είναι ασύμβατη με το στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Οι επενδύσεις στον άνθρακα πρέπει να σταματήσουν τώρα με την κρατική στήριξη για θερμική ηλεκτροπαραγωγή να λήγει ως τα τέλη του 2021».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αφιερώνει έως 2 δις. δολάρια για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών ώστε να στραφούν μακριά από τον άνθρακα. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι οι ηγέτες της G7 είχαν συμφωνήσει να καταργήσουν τον άνθρακα, αλλά η ανακοίνωση φαινόταν λιγότερο σαφής.

911.jpg

Στο ανακοινωθέν τους οι επτά πλουσιότερες χώρες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους «να κινητοποιήσουν από κοινού 100 δισ. δολάρια τον χρόνο από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές έως το 2025», χωρίς να αναφέρουν άλλες λεπτομέρειες για το πώς θα καταργηθεί, π.χ., η χρήση άνθρακα ή θα γίνει η μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Πώς θα περιοριστούν οι επιδοτήσεις στην ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων ή πώς θα τερματιστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

Μόνο ο Καναδάς υποσχέθηκε να διπλασιάσει τη συνεισφορά του για το κλίμα σε 5,3 δισ. δολ. τα επόμενα πέντε χρόνια και η Γερμανία να αυξήσει το δικό της μερίδιο από 2 σε 6 δισ. ευρώ το 2025 το αργότερο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης