Ενέργεια

«Κενό» στον εφοδιασμό πετρελαίου βλέπει το 2025-2035 ο CEO της Vitol

«Κενό» στον εφοδιασμό πετρελαίου βλέπει το 2025-2035 ο CEO της Vitol
Στα προαπαιτούμενα του ΙΕΑ δεν περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις στους τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου, προκειμένου το 2050 οι εκπομπές CO2 να είναι μηδενικές

H πιθανή έλλειψη εφοδιασμού με πετρέλαιο την επόμενη δεκαετία δημιουργεί σημαντικά κενά στην αναμενόμενη ζήτηση, σύμφωνα με τον CΕΟ της Vitol, Russell Hardy, αναμεταδίδει το Platts. Όπως είναι γνωστό, η Vitol θεωρείται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο.

Με βάση τις τάσεις της αγοράς για σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί γύρω στο 2030 πριν από μια αργή πτώση στο 2040 σε ένα αισιόδοξο σενάριο.

Η έκθεση του ΙΕΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο παγκόσμιος εφοδιασμός με πετρέλαιο θα πρέπει να καταρρεύσει κατά 76% έως το 2050 για να χτυπήσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές. Ο Hardy σημειώνει ότι η Vitol βλέπει μια αυξανόμενη αναντιστοιχία με τη ζήτηση πετρελαίου κατά την περίοδο 2025-2035 εάν οι ανοδικές δαπάνες υποχωρήσουν.

Παράλληλα, στα προαπαιτούμενα του ΙΕΑ δεν περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις στους τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου, προκειμένου το 2050 οι εκπομπές CO2 να είναι μηδενικές. Με αυτόν τον τρόπο, ο Οργανισμός τροφοδοτεί τα καλέσματα των περιβαλλοντικών ομάδων για αναχαίτηση των νέων εξερευνήσεων από τους Big Oil.

Η S&P Global Platts Analytics αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται προτού φτάσει σε ένα ορόσημο περίπου 113,5 εκατομμυρίων b/d στα τέλη της δεκαετίας του 2030 σε ένα «πιθανό» σενάριο. Τα σχόλια του Hardy επαναλήφθηκαν από τον επικεφαλής του αντιπάλου εμπορίου εμπορευμάτων Trafigura, Jeremy Weir, ο οποίος εξέφρασε «ανησυχία» για τις επιπτώσεις της προσφοράς μιας τρέχουσας ανοδικής δαπάνης που πέφτει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Η κατάσταση του εφοδιασμού είναι πολύ ανησυχητική. Έχουμε περάσει από 15 χρόνια ζωής αποθεματικών σε 10 χρόνια αποθεματικών και βλέπουμε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες πηγαίνουν από τα 400 εκατ. δολ. στα 100 δις. δολ σε ετήσια βάση. Επομένως, υπάρχει μια ανησυχία από την πλευρά της προσφοράς που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αβεβαιότητα

Με μια πιθανή επιτάχυνση μακριά από το πετρέλαιο και το αέριο και μια ταχέα ενεργειακή μετάβαση με εκπροσώπους όπως η BP και η Shell, ο Hardy  αναμένει μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων επενδύσεων από τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ τα επόμενα χρόνια.

 Ο Hardy είπε, ενώ η Vitol αυξάνει επίσης τις δαπάνες της σε καύσιμα μετάβασης ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα, η εταιρεία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ανάντη έργα πετρελαίου, δεδομένης της πιθανότητας για ένα κενό εφοδιασμού την επόμενη δεκαετία. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε μέρος του κεφαλαίου μας σε αυτόν τον κλάδο. Οι τιμές του πετρελαίου θα είναι πιθανώς το υποστηρικτικό τέλος αυτών των επενδύσεων λόγω του χάσματος» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης