Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Vattenfall: Πώληση του 49,5% υπεράκτιου αιολικού στην BASF έναντι 300 εκατ. ευρώ

Vattenfall: Πώληση του 49,5% υπεράκτιου αιολικού στην BASF έναντι 300 εκατ. ευρώ
Η υπεράκτια κατασκευή του αιολικού πάρκου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και το έργο αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το 2023

Η Vattenfall κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση μεριδίου 49,5% του υπεράκτιου αιολικού έργου HKZ που κατέχει, στην BASF, κορυφαία χημική βιομηχανία στον κόσμο. Η τιμή αγοράς ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και λαμβάνει υπόψη την επιτευχθείσα κατάσταση του έργου. Η συνολική δέσμευση της BASF ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της στη χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικών πάρκων.

Η υπεράκτια κατασκευή του αιολικού πάρκου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και το έργο αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το 2023. Η HKZ θα φιλοξενήσει 140 ανεμογεννήτριες και θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο όταν τεθεί σε λειτουργία.

Τα prospects

Θα είναι επίσης το πρώτο πλήρως εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που δεν λαμβάνει επιδοτήσεις τιμών για την παραγόμενη ενέργεια. Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της HKZ προορίζεται για τους Oλλανδούς πελάτες της Vattenfall. Η BASF αποκτά την ηλεκτρική ενέργεια από το αιολικό πάρκο μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, το εν λόγω έργο θα υποστηρίξει τις Κάτω Χώρες στην επίτευξη του μεριδίου στόχου της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Η BASF απασχολεί περισσότερους από 1500 υπαλλήλους στις Κάτω Χώρες. Ο πρόεδρος της βιομηχανικής εταιρείας Martin Brudermuller υπογράμμισε ότι: «Αυτό το αιολικό πάρκο θα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εργοστάσιο της Αμβέρσας.

Είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση της BASF σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτήν την επένδυση εξασφαλίζουμε σημαντικούς όγκους ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την BASF, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε για την ουδετερότητα του κλίματος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης