Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κόντρα ΑΔΜΗΕ με ΡΑΕ - Μανουσάκης: Προσφεύγουμε στα δικαστήρια

Κόντρα ΑΔΜΗΕ με ΡΑΕ - Μανουσάκης: Προσφεύγουμε στα δικαστήρια
Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε καταρχήν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ εξαρτώνται από την ΡΑΕ, η οποία λειτουργεί σαν δημόσια υπηρεσία παλαιάς κοπής
Σχετικά Άρθρα

Υψηλούς τόνους προσλαμβάνει η μέχρι πρότινος υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη να δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση για την καθυστέρηση έγκρισης των Τελών Χρήσης Δικτύου του 2021 αλλά και για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ΑΔΜΗΕ από την ΡΑΕ για μη ολοκλήρωση της Γραμμής Πελοποννήσου.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε καταρχήν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ εξαρτώνται από την ΡΑΕ, η οποία λειτουργεί σαν δημόσια υπηρεσία παλαιάς κοπής, που δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία που λογοδοτεί στους μετόχους της και από τα οικονομικά της αποτελέσματα εξαρτώνται οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του Δικτύου Μεταφοράς, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ, ενέκρινε πρόσφατα τα Τέλη Χρήσης του Δικτύου Μεταφοράς για το 2021 και η καθυστέρηση στην έγκριση που θα έπρεπε να γίνει στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, οδηγούν την εταιρεία σε απώλειες 5 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον, ο ΑΔΜΗΕ με τις αυξήσεις που ζητά από τη ΡΑΕ συμβάλλει στην επιβάρυνση των καταναλωτών, ο κ. Μανουσάκης παρουσίασε παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η αύξηση 3% στα Τέλη Χρήσης Δικτύου Μεταφοράς για τους οικιακούς καταναλωτές έχουν επίπτωση μόλις 0,007 στον τελικό λογαριασμό του ρεύματος.

Πέραν αυτού, όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, η ΡΑΕ αν ήθελε να προστατεύσει τους καταναλωτές, θα έπρεπε να λάβει αποφάσεις για μείωση των ΥΚΩ, όταν οι διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ οδηγούν στο να σβήσουν ρυπογόνο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής για παράδειγμα στην Σύρο και τη Πάρο. «Ας μας απαντήσει η ΡΑΕ, είπε ο κ. Μανουσάκης, γιατί δεν έχει μειώσει τα ΥΚΩ».

Για το 2021, το επιτρεπόμενο Έσοδο του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη θα έπρεπε να ήταν 211 εκατ. ευρώ έναντι των 198 που ενέκρινε η ΡΑΕ. Πέραν της απώλεια αυτής, ο ΑΔΜΗΕ επιβαρύνεται και με το γεγονός ότι οι αυξήσεις γίνονται από το μέσον της χρονιάς με τη ΡΑΕ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, να επιδεικνύει αδιαφορία για το γεγονός ότι η εταιρεία έχει απώλειες εσόδων της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διεκδικήσει δικαστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης