Ενέργεια

Επιστολή Σκρέκα για χαρτογράφηση όλων των ΑΠΕ ενόψει τοπικών αντιδράσεων

Επιστολή Σκρέκα για χαρτογράφηση όλων των ΑΠΕ ενόψει τοπικών αντιδράσεων
Σε συμπληγάδες ο υπουργός προσπαθώντας από τη μία να στηρίξει τις μεγάλες επενδύσεις αιολικών πάρκων και από την άλλη να περιορίσει τις αντιδράσεις

Δεν έφτανε η «φούσκα» των ΑΠΕ που, μέρα με τη μέρα, γιγαντώνεται ήρθε και το αντι-ΑΠΕ κίνημα, το οποίο πλέον έχει «χτυπήσει» σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, αν και με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα νησιά του Αιγαίου και στη Μακεδονία. 

Και ο …πονοκέφαλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα μεγαλώνει καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες προσπαθώντας από τη μία να στηρίξει τις μεγάλες επενδύσεις αιολικών πάρκων και από την άλλη να περιορίσει τις αντιδράσεις που ξεσπούν καθημερινά στις χωροθετήσεις των έργων.

Επείγουσα επιστολή σε όλες τις περιφέρειες

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο κ. Σκρέκας απέστειλε επείγουσα επιστολή προς όλες τις Περιφέρειες (Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολ. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου) και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας,   Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας,  Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Κρήτης και Αιγαίου). 

Σε αυτή ζητά από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες όλα τα στοιχεία που αφορούν στους  Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) προκειμένου να δημιουργηθεί στο Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μια εμπεριστατωμένη βάση δεδομένων.

Έτσι, θα αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που θα βοηθήσει την πολιτική ηγεσία να χαράξει πολιτική η οποία θα στηρίζει τις επενδύσεις αλλά δεν θα προκαλεί και κοινωνικές αντιδράσεις.

 Στην επιστολή του ο υπουργός ζητά δεδομένα για τα έργα ΑΠΕ που ήδη λειτουργούν, αλλά και για εκείνα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε όλες τις Περιφέρεις της χώρας.

Τα  στοιχεία που ζητά να συγκεντρωθούν αφορούν στο πλήθος των έργων, την ονομασία τους, την περιοχή όπου κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν,  εάν έχουν λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ) ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. 

Επιπλέον ζητά πληροφορίες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανάπτυξη του κάθε έργου, την ισχύ τους, το υψόμετρο του σημείου εγκατάστασης, τον αριθμό των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνει το κάθε έργο, αλλά και το εάν βρίσκονται εντός ή εκτός προστατευόμενης περιοχής.

Χαρτογράφηση των περιοχών με τη μεγαλύτερη «πίεση»

 Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο θέλει να χαρτογραφήσει εάν υπάρχουν περιοχές που πράγματι δέχονται μεγάλες πιέσεις ώστε να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν.

«Η υπερπληθώρα αιτήσεων και βεβαιώσεων για νέα έργα φουντώνει τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που δεν γνωρίζουν ότι από αυτά μόνο ένα 10% με 20% τελικά θα υλοποιηθεί», αναφέρει παράγοντας της αγοράς.

 Πάντως, καθημερινά στη Διαύγεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσιεύονται αποφάσεις για βεβαιώσεις παραγωγού για δεκάδες έργα. Μόλις χθες δημοσιεύθηκαν 22 αποφάσεις για έργα, αυτή τη φορά φωτοβολταϊκών, της εταιρείας «Ιδέα Επενδύσεων ΑΕ», συνολικής ισχύος 430 MW, τα οποία χοροθετούνται σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, καθώς και πολλές άλλες αποφάσεις για άλλα έργα ΑΠΕ. Και όλα αυτά σε μία μόνο ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης