Ενέργεια

Στην Ιταλία ο Μανουσάκης για τη νέα διασύνδεση Ελλάδας - γείτονος χώρας

Στην Ιταλία ο Μανουσάκης για τη νέα διασύνδεση Ελλάδας - γείτονος χώρας
ΑΔΜΗΕ και Terna εξετάζουν την προοπτική κατασκευής μιας ακόμη διασύνδεσης δυναμικότητας 500-1000 MW

Σε φάση ωρίμανσης μπαίνει η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Ιταλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία μεταβαίνει  ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης όπου θα έχει συνάντηση με τον CEO του ιταλού Διαχειριστή  (Terna) για να αξιολογήσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης που πραγματοποιούν από κοινού οι δύο Διαχειριστές στο πλαίσιο MoU που υπέγραψαν τον Μάιο.

ΑΔΜΗΕ και Terna εξετάζουν την προοπτική κατασκευής μιας ακόμη διασύνδεσης δυναμικότητας 500-1000 MW . H ακριβής δυναμικότητα της νέας διασύνδεσης θα αποφασιστεί με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας που αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Ενταγμένο έργο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας τελεί στις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο ΕΝΤΣΟ-Ε, σύμφωνα με τον οποίο η σύζευξη των τιμών μεταξύ των δύο χωρών προυποθέτει την ενίσχυση της μεταξύ τους διασύνδεσης. Το έργο έχει συμπεριληφθεί από τον ΑΔΜΗΕ στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031.

Η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας δυναμικότητας 500 MW θα λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο τάσεως 400 kV σε μήκος 163 χιλιομέτρων. Μέσω αυτής της διασύνδεσης λειτουργεί στο πλαίσιο του target Model η σύζευξη των χρηματιστηριακών αγορών επόμενης ημέρας των δύο χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης