Ενέργεια

Ρεκόρ ζήτησης στις 1,273 TWh, αύξηση παραγωγής κατά 23% και στο 17% οι εισαγωγές ρεύματος

Ρεκόρ ζήτησης στις 1,273 TWh, αύξηση παραγωγής κατά 23% και στο 17% οι εισαγωγές ρεύματος
Η εβδομάδα που πέρασε αποτυπώνει τα δομικά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού

Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και της τιμής του CO2 στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται αμείωτο συμπαρασύροντας τις τιμές χονδρικής και του ηλεκτρισμού οι οποίες στην ελληνική Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνονται σταθερά γύρω στα 100 ευρω/MWh σημειώνοντας ιστορικά υψηλά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας την προηγούμενη εβδομάδα (28/6-4/7) αυξήθηκε κατά 4,03% σε σχέση με την ήδη αυξημένη τιμή του αμέσως προηγούμενου επταήμερου και διαμορφώθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 103,25 ευρώ/ MWh.

Το εκρηκτικό μίγμα που διαμορφώνεται λόγω της αυξημένης ζήτησης ρεύματος εξαιτίας του καύσωνα,  σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων ωθεί προς τα πάνω και την χονδρική τιμή του ρεύματος.

Η μετακύλιση της ανόδου στους οικιακούς καταναλωτές είναι θέμα χρόνου ενώ επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση είναι ήδη αντιμέτωπες με υπέρογκες αυξήσεις.

Ψηλά οι τιμές παρά την καιρική βελτίωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσουν  οι τιμές, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες (από τις 3 Ιουλίου έχουν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh) και πάλι θα παραμείνουν σε σχετικώς υψηλά επίπεδα, όπως εκτιμούν αναλυτές, λόγω των ισχυρών πιέσεων από τις τιμές του αερίου και των ρύπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Ιουλίου η τιμή των δικαιωμάτων CO2 άγγιξε τα 58,39 ευρώ/τόνο, ενώ η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF χθες 5/7 διαμορφώθηκε στη spot αγορά στα 36,02 ευρώ/MWh και για τα συμβόλαια Αυγούστου ξεπέρασε τα 35 ευρώ/MWh.     

Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για σήμερα, Τρίτη 6 Ιουλίου, η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 96,09 ευρώ/Mwh, 2% χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας.

Για την εβδομάδα που έληξε την Κυριακή (4/7) η μέγιστη τιμή ήταν τα 144,64 ευρώ/MWh και η ελάχιστη τα 64,20 ευρώ/MWh. H υψηλότερη μέση τιμή, τα 118,56 ευρώ/MWh, καταγράφηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ιστορικά υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Ο καύσωνας που συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα έφερε αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρισμού αλλά και περιορισμένη παραγωγή από τις ΑΠΕ, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ευρώπης οδήγησαν στην ανιούσα τις τιμές στην αγορά.

Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού ανήλθε στις 1,273 TWh,  που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εβδομαδιαίας ζήτησης που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και κατά 12,85% υψηλότερη από τα επίπεδα της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. 

Μαζί με τις εξαγωγές, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση διαμορφώθηκε στις 1,281 TWh. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη ζήτηση καταγράφηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου με 198.060 MWh.

Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.577 MW, με μέγιστο και ελάχιστο φορτίο τα 9.910 MW και τα 5.247 MW αντίστοιχα.

Η διαμόρφωση του μίγματος

Η συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμων διαμορφώθηκε στο 21%, παρότι η μέση ημερήσια παραγωγή τους έφθασε σε υψηλό έξι εβδομάδων (38 GWh).
Σε επίπεδο εβδομάδας η παραγωγή τους αυξήθηκε κατά 23% και κατά 267 GWh. Oι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν  το 6% της ζήτησης, εγχέοντας 78 Gwh (-3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ το φυσικό αέριο με παραγωγή 591GWh κάλυψε το 46% της ζήτησης και η λιγνιτική παραγωγή με 117 GWh το 9% της κατανάλωσης.
Σημαντικά αυξήθηκαν οι καθαρές εισαγωγές φθάνοντας στο 17% από 15% το προηγούμενο επταήμερο

Το 67% της ζήτησης αφορούσε στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), το 22% τη Μέση Τάση και το υπόλοιπο 11% τις μεγάλες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης