Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Άμεση η ανάγκη εφαρμογής της στρατηγικής εφεδρείας με συμμετοχή της ζήτησης

ΕΒΙΚΕΝ: Άμεση η ανάγκη εφαρμογής της στρατηγικής εφεδρείας με συμμετοχή της ζήτησης
Στην επιστολή της ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ διευκρινήσεις για το εάν η αναφορά στη συμμετοχή της ζήτησης σχετίζεται μόνο με την αγορά εξισορρόπησης ή και τις άλλες αγορές

Αδήριτη ανάγκη για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας χαρακτηρίζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) την άμεση εφαρμογή μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας με συμμετοχή της ζήτησης.

Με επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ για τις υποθέσεις και τα δεδομένα της νέας Μελέτης Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2022-2031, η ΕΒΙΚΕΝ θέτει κατ΄αρχήν το ζήτημα της συμμετοχής της ζήτησης στις αγορές ενέργειας απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι αυτή αναμένεται να είναι περιορισμένη για όλη την περίοδο 2022-2031 και όχι μόνο για τα 2-3 πρώτα χρόνια, που θεωρεί τη μη συμμετοχή της ζήτησης στις αγορές αναμενόμενη.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η διαβούλευση διενεργείται εν όψει της εκπόνησης από τον ΑΔΜΗΕ μελέτης επάρκειας του συστήματος μετά το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η μελέτη θα συνοδεύσει το ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν για την υιοθέτηση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας.

 Η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ διευκρινήσεις για το εάν η αναφορά στη συμμετοχή της ζήτησης σχετίζεται μόνο με την αγορά εξισορρόπησης ή και τις άλλες αγορές, καθώς και για το εάν τα στοιχεία συνδέονται με εμπεριστατωμένη εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ ή για την ανάγκη του συστήματος αναφορικά με τη συμβολή της ζήτησης.

Επίσης η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι στο κείμενο που έδωσε ο ΑΔΜΗΕ προς διαβούλευση στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται η εισαγωγή μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας για ένα μεταβατικό διάστημα 2-3 ετών και τονίζει ότι «τυχόν απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέσα στο 2021, χωρίς να έχει εγκριθεί μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας, δημιουργεί de facto πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο σύστημα, ιδιαίτερα στους μήνες αιχμής έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου ή/και η Πτολεμαΐδα 5 εντός του 2022».

Αδήριτη ανάγκη άμεσης εφαρμογής στρατηγικής εφεδρείας

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ενόψει και της λήξης του μηχανισμού της Διακοψιμότητας, αναδεικνύεται περίτρανα η αδήριτη ανάγκη άμεσης εφαρμογής του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, με συμμετοχή της Ζήτησης, καθώς διαφαίνεται ότι η συμμετοχή της Ζήτησης στην αγορά δεν θα είναι δυνατή στο προσεχές διάστημα.

Η Ένωση συμφωνεί διαφωνεί με την υπόθεση ότι μόνο μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φ.α θα είναι σε λειτουργία (εκτός της πιθανής τροποποίησης της Πτολεμαΐδας 5) για όλη την περίοδο 2022-2031 και υπενθυμίζει ότι τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοινώθηκε επίσημα η κατασκευή μια νέας μονάδας στην Κομοτηνή και θεωρείται δεδομένη η επενδυτική απόφαση για δύο ακόμη μονάδες (στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με μονάδα FSRU και στη Θεσσαλονίκη).

«Επομένως, καταλήγει, τα όποια συμπεράσματα της μελέτης του ΑΔΜΗΕ είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές».

Δεν γίνεται αναφορά σε μέτρα για την εξάλειψη των στρεβλώσεων

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εισαγωγής σε δεύτερο στάδιο μακροχρόνιου (long term) μηχανισμού επάρκειας ισχύος, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνεται αναφορά σε σχεδιαζόμενα ή ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα για την εξάλειψη των υφιστάμενων ρυθμιστικών στρεβλώσεων και/ή δομικών προβλημάτων αγοράς, τα οποία υλοποιούνται κατά προτεραιότητα, πριν την εισαγωγή μηχανισμών ισχύος.

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι από τον ευρωπαϊκό κανονισμό λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 943/2019 προκύπτει σαφώς ότι οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος και μάλιστα μακράς διάρκειας αποτελούν την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας ισχύος, η οποία είναι αποδεκτή υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται ήδη μέτρα για την εξάλειψη των στρεβλώσεων αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης