Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καύσωνας: Προς νέο ρεκόρ η ζήτηση, στο τραπέζι η διακοψιμότητα, ως και 23% (!) οι εισαγωγές

Καύσωνας: Προς νέο ρεκόρ η ζήτηση, στο τραπέζι η διακοψιμότητα, ως και 23% (!) οι εισαγωγές
Στις 9.370 MWh η πρόβλεψη για για το φορτίο του συστήματος

(upd)Σε λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες ακροβατούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς προκειμένου να καταφέρουν να αντέξει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα.

Στις 7 μ.μ. σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το πραγματικό φορτίο ήταν στα 8.956 MWh με πρόβλεψη για 9.370 MWh .
Oι 1358 MWh προέρχονται από παραγωγή λιγνίτη αντιστοιχούν σε 15% ποσοστό, τα 3769 MWh από παραγωγή φυσικού αερίου σε ποσοστό 42%, τα υδροηλεκτρικά στο 21% με 1901 MWh και οι AΠΕ στα 625 MWh με ποσοστό μόλις 7%.
Οι διασυνδέσεις με 1303 MWh στο 15%.Εισαγωγές 100%.

Τέσσερεις ώρες ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ να σταματήσει η παραγωγή στην βιομηχανία 6-10 μμ.

Με όλη την κυβέρνηση στο πόδι - από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, έως τους επικεφαλής και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ - το σύστημα παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επάρκεια ισχύος και ευστάθεια.

Χθες οι ωριαίες τιμές στο λιγνιτικό θερμοηλεκτρικό δυναμικό κυμάνθηκαν στη διάρκεια της ημέρας από 14% έως 18%, με το φυσικό αέριο να σώζει την …παρτίδα καθώς κυμάνθηκε 42% με 54%.

Οι ΑΠΕ συνολικά συνεισέφεραν ελάχιστα, περίπου από 4% έως 8%, καθώς λόγω μηδενικών μποφόρ τα αιολικά ήταν εκτός και δούλευαν μόνο τα φωτοβολταϊκά, ενώ με το που έπεσε ο ήλιος μπήκαν πιο δυναμικά στο παιχνίδι τα υδροηλεκτρικά που ορισμένες ώρες εκπροσωπούσαν ακόμη και το 22% της παραγωγής.

Υψηλά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, γύρω στα 1.500 MW ανά ώρα, καλύπτοντας ορισμένες ώρες της ημέρας έως και το 23% της ζήτησης.

Ανεβαίνει περαιτέρω σήμερα η ζήτηση

Όσο για το back up plan, ο ΑΔΜΗΕ έχει πάρει ήδη από εχθές την απόφαση για εκκίνηση της διακοψιμότητας - έχει ενημερώσει και τους εμπλεκόμενους - ώστε να είναι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει μόλις κριθεί απαραίτητη ως «εργαλείο» για την ευστάθεια του συστήματος.

Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει και η προοπτική των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα όποιο πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή στο δίκτυο υψηλής και της υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

 Εχθές η ζήτηση κορυφώθηκε όπως αναμενόταν φτάνοντας τις 9.370 MWh ενώ για σήμερα εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρεκόρ αγγίζοντας τις 10.700 MWh.

Όπως ήταν αναμενόμενο, για αύριο Τρίτη 3/8/2021 η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 154,08 ευρώ/MWh (η υψηλότερη έπιασε τα 176,06 ευρώ/MWh), και ήταν η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας ένα σερί υψηλών τιμών την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε σημαντική αύξηση, διαμορφούμενη στα 121.93ευρώ/MWh, σημειώνοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρισμού στην ιστορία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.

Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 29.77% από την μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα 160.37ευρώ/MWh και στα 64.64ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα το επταήμερο 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (31/7) φτάνοντας τα 143.23 ευρώ/MWh.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης