Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χαρδαλιάς: Στη διάθεση του πρωθυπουργού, η παραίτηση μου

Χαρδαλιάς: Στη διάθεση του πρωθυπουργού, η παραίτηση μου
Από τα 74 εναέρια μέσα επιχειρούν μόλις... 20
Βελτιωμένη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευβοια  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην πρώτη συνέντευξη για τις πυρκαγιές που δέχθηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις πυρκαγιές, από τα 74 εναέρια μέσα επιχειρούν μόλις... 20.

H παραδοχή Χαρδαλιά για τα εναέρια μέσα

Στην πρώτη του λοιπόν ενημέρωση για τις πυρκαγιές, όπου δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 μετά το PZL που χάθηκε, έχουμε την εντύπωση ότι όλα πετούν ταυτόχρονα. Από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα άλλα είναι άλλων χρήσεων.
Από τα 67, έξι με επτά έχουν συντηρήσεις.
Από τα 60 τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις και θέλουν πολύ ώρα για να φτάσουν στο μέτωπο ακόμα και αν παίρναμε το ρίσκο να τα μετακινήσουμε. Από τα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να έχουμε συνέχεια στις ρίξεις».

Σε ύφεση τα μέτωπα στην Εύβοια

Πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα των πυρκαγιών.
Ειδικά για την Εύβοια είπε ότι γενικά τα μέτωπα είναι σε ύφεση ενώ σημείωσε ότι και σήμερα σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη εμποδίζοντας την χρήση των εναέριων μέσων.
Όπως είπε, «από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια.
Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά.
Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8.
Είναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα.
Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρήψη».

Οι εκκενώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις εκκενώσεις.
«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού, το μείζον είναι η προστασία της ζωής. Οι εκκενώσεις γίνονται για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει ένα μοντέλο που παρακολουθούμε και μας λέει πότε είναι επικίνδυνη μια φωτιά. Το 112 είναι απόλυτη παρακαταθήκη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαιρετικά πολλές εκκενώσεις που έγιναν κατά τις φωτιές.
Όσον αφορά τα σενάρια περί εμπρησμού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «δεν ξέρω εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ξέρω ότι έχουν γίνει συλλήψεις για εμπρησμούς».
Πάντως, ο ίδιος δεν έκρυψε τη θλίψη του για τις περιουσίες των κατοίκων που χάθηκαν κατά τον πύρινο όλεθρο: «Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

586 πυρκαγιές από 1 έως 8 Αυγούστου

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υποστήριξε πως η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί.
«Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα πήγαμε σε 74. Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Οι χειρότερες κλιματικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών

Ο ίδιος τόνισε πως η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες κλιματικές και επιχειρησιακές συνθήκες την τελευταία εβδομάδα.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια.
Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες.
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές!».
Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η πυροσβεστική επιχειρούσε με άπνοια τις πρώτες ημέρες, επιμένοντας πως υπήρχαν ριπές ανέμου ύψους 6 μποφόρ.
«Δεν μπορεί κάποιοι να αναφέρονται στο μέσο όρο της ημέρας. Αυτό αδικεί τους πυροσβέστες», είπε

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης