Ενέργεια

Ανάκρουση πρύμνας με παράταση ζωής στη «Μεγαλόπολη 3»

Ανάκρουση πρύμνας με παράταση ζωής στη «Μεγαλόπολη 3»
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή των λιγνιτών στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνούν το 20%

Αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για παράταση των ωρών που μπορεί να λειτουργεί η λιγνιτική μονάδα «Μεγαλόπολη 3» χωρίς αποθείωση, κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται στην ΑΕΠΟ της, έχει υποβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μονάδα της ΔΕΗ, η οποία στις αρχές του μήνα χρειάστηκε να επαναλειτουργήσει – αν και ήταν κλειστή για εννέα μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης _ προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα και να αντέξει το ηλεκτρικό σύστημα.

 Η δύσκολα διαχειρίσιμη, τις τελευταίες ημέρες, κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, οδήγησε τον ΑΔΜΗΕ, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, να υποβάλλει το σχετικό αίτημα προκειμένου εάν χρειαστεί να μπορέσει να επιστρατεύσει και αυτή τη μονάδα, της οποίας οι ώρες που προβλέπεται να λειτουργεί δίχως σύστημα αποθείωσης έληξαν την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2019, η διάρκεια λειτουργίας της μονάδας με το συγκρότημα αποθείωσης εκτός λειτουργίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 ώρες τον χρόνο.

 ΔΕΗ: Σύνταξη νέων περιβαλλοντικών όρων

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στη σύνταξη νέων περιβαλλοντικών όρων και στην έκδοση νέας ΑΕΠΟ, διότι το ΣτΕ, μετά από προσφυγή, αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη (3 και 4) ακυρώνοντας τις αποφάσεις ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο εργοστασίων. Κι αυτό διότι η παλιά ΑΕΠΟ είχε λήξει και για την ανανέωσή της απαιτούνταν εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 Στη λήψη της απόφασης του Υπουργείου, ο παράγοντας που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο θα είναι οι αντοχές του συστήματος, Και με δεδομένο ότι όλες οι μονάδες βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη λειτουργία, για περίπου δύο εβδομάδες που διαρκεί ο καύσωνας, αυξάνονται οι πιθανότητες τυχόν βλαβών και καθίσταται αναγκαία η διασφάλιση έστω και μιας παλιάς μονάδας, όπως είναι η Μεγαλόπολη 3, για εφεδρεία, ώστε να αποφευχθούν διακοπές ρευματος ή ακόμη και ένα πιθανό μπλακ άουτ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή των λιγνιτών στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνούν το 20%, ποσοστό που είχαν να πιάσουν εδώ και μήνες. Πάντως, εάν τελικά δοθεί παράταση των ωρών λειτουργίας της, η μονάδα θα λειτουργεί κατά παράβαση των όρων της ΑΕΠΟ.

 Www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης