Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει το 40% της ισχύος έως το 2035

ΗΠΑ: Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει το 40% της ισχύος έως το 2035

Το σχέδιο υποδομής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να υποστηρίξει την ηλιακή ενέργεια μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2035 - από 3% σήμερα - εάν το Κογκρέσο υιοθετήσει πολιτικές όπως φορολογικές πιστώσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εργοστάσια εξαρτημάτων, σύμφωνα με υπόμνημα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το υπουργείο Ενέργειας.

Το υπόμνημα είναι μέρος της προσπάθειας του Λευκού Οίκου να χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια ως «κινητήρα» για την δημιουργία θέσεων εργασίας και κεντρικό πυλώνα στην ατζέντα της κλιματικής αλλαγής του προέδρου Biden.

Ο τομέας βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τις νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εργασίας Marty Walsh να περιοδεύει σε μια νέα εγκατάσταση της First Solar Inc στο Οχάιο την Τρίτη που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας.
Για να προωθήσει τον ηλιακό τομέα, η βιομηχανία πρέπει να αναπτυχθεί τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από το σημερινό ρυθμό της, δημιουργώντας έως και 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναφέρεται στο υπόμνημα.

Μετάβαση

Η μελέτη υποστηρίζει το επιχείρημα του Biden ότι μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια συνδικαλιστικές θέσεις με καλή αμοιβή, ενώ θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Έχει στόχο να μετατοπίσει τον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ μακριά από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2035.
Το σχέδιο υποδομής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να υποστηρίξει την ηλιακή ενέργεια μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου.
Αλλά ο Λευκός Οίκος μηδενίζει τις φορολογικές πιστώσεις και ένα καθαρό πρόγραμμα πληρωμής ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - το οποίο ενδέχεται να συμπεριληφθεί σε ξεχωριστό πακέτο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - για την ανάπτυξης της βιομηχανίας. "Πραγματικά, οι πιστώσεις φόρου καθαρής ενέργειας θα οδηγήσουν στην παραγωγή και στον τομέα της μεταποίησης", δήλωσε σε συνέντευξή της η Gina McCarthy σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.
Τα ηλιακά έργα είναι προς το παρόν επιλέξιμα για πίστωση φόρου 26% που βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης. Ο Biden πίεσε για παράταση 10 ετών, καθώς και νέα κίνητρα για την κατασκευή ηλιακών εξαρτημάτων.
Αν και το υπόμνημα σκιαγραφεί τις δυνατότητες του κλάδου για δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει «περιθώριο βελτίωσης». Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η ηλιακή ενέργεια υστερεί επίσης στους μισθούς σε σχέση με άλλους ενεργειακούς τομείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης