Hλιακή ενέργεια: Το κόστος μειώθηκε πάνω από 70% την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ

Hλιακή ενέργεια: Το κόστος μειώθηκε πάνω από 70% την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ

 Το εμπορικό κόστος πρέπει να μειωθεί από 39 σεντ το 2010 σε 4 σεντς έως το 2030, ενώ οι ηλιακές ανάγκες σε κλίμακα χρησιμότητας θα μειωθούν από 27 σεντς την προηγούμενη δεκαετία σε 2 σεντς έως το 2030.

 

Η ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4.000% την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το CNBC.

Η κυβέρνηση Biden θέλει να το αλλάξει και την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2035 - εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει υποστηρικτικές πολιτικές.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί - ή και να τετραπλασιαστεί - έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα πρέπει να μειώνεται συνεχώς.
Το συνολικό κόστος ενός ηλιακού συστήματος εξαρτάται από μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, είτε αγοράζεται είτε μισθώνεται και των τιμών ισχύος στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Το κόστος σε σύγκριση με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, έχει μειωθεί περισσότερο από 70% την τελευταία δεκαετία αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ανάπτυξης.

Ο στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι το ισοσκελισμένο κόστος ενέργειας για ένα ηλιακό οικιστικό σύστημα να φτάσει τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα έως το 2030, από 50 σεντ το 2010.
Το εμπορικό κόστος πρέπει να μειωθεί από 39 σεντ το 2010 σε 4 σεντς έως το 2030, ενώ οι ηλιακές ανάγκες σε κλίμακα χρησιμότητας θα μειωθούν από 27 σεντς την προηγούμενη δεκαετία σε 2 σεντς έως το 2030.

Ρεκόρ εγκαταστάσεων

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ το 2020 καθώς το μειωμένο κόστος και οι υποστηρικτικές πολιτικές αύξησαν τη ζήτηση και ο κλάδος αναμένεται να καταγράψει ένα άλλο αξιομνημόνευτο έτος το 2021. Ωστόσο, η συνολική διείσδυση παραμένει χαμηλή.
Το Υπουργείο Ενέργειας επεσήμανε μια σειρά ενεργειών που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ηλιακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων φόρου καθαρής ενέργειας.
Οι πιστώσεις φόρου επένδυσης και παραγωγής, οι οποίες παρατάθηκαν βραχυπρόθεσμα τον Δεκέμβριο, συνέβαλαν καθοριστικά στην υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας.
Τα φορολογικά κίνητρα για μετάδοση και αποθήκευση θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας.
Οι γραμμές μεταφοράς μπορούν να διοχετεύσουν ενέργεια που παράγεται από αιολικές και ηλιακές τοποθεσίες, οι οποίες μπορεί να απέχουν πολύ από τους τελικούς χρήστες, στις πόλεις όπου χρειάζεται.
Το υπόμνημα σημείωσε ότι τα κίνητρα φόρου άμεσης αμοιβής θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Το Υπουργείο Ενέργειας επεσήμανε επίσης την προτεραιότητα στην καινοτομία και την προηγμένη παραγωγή, καθώς και την επένδυση σε ηλιακά χαμηλού εισοδήματος. «Οι Αμερικανοί χαμηλού και μέτριου εισοδήματος είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν ηλιακή ενέργεια λόγω θεμάτων όπως η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η οποία διαιωνίζει τις ενεργειακές ανισότητες και οδηγεί σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα ηλιακής ανάπτυξης», ανέφερε το σημείωμα.


Ηλιακά.PNG


Κλιματική αλλαγή

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για τη κυβέρνηση Biden. Την πρώτη του μέρα στη θητεία του, ο Πρόεδρος Joe Biden επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030.
Έθεσε επίσης στόχους για τον τομέα ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2035, για τον οποίο η ηλιακή ανάπτυξη θα είναι καθοριστική.
Το πακέτο υποδομών που εγκρίθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρής ενέργειας, αν και τα ποσά μειώνονται σημαντικά από το αρχικό American Jobs Plan που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.
Η διοίκηση έχει επανειλημμένα πει ότι η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη θέσεων εργασίας και το υπόμνημα ισχυρίζεται ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να απασχολήσει έως και 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης