Τελευταία Νέα

WoodMac: Οι τιμές των ανεμογεννητριών θα αυξηθούν 10% τους επόμενους 18 μήνες - Ο κίνδυνος

WoodMac: Οι τιμές των ανεμογεννητριών θα αυξηθούν 10% τους επόμενους 18 μήνες - Ο κίνδυνος
Oι τιμές των στροβίλων θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της έκθεσης

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την διακύμανση των τιμών των ανεμογεννητριών κάνει η Wood Mackenzie, «βλέποντας» άνοδο τους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα, το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με το κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των τιμών του χάλυβα, του χαλκού, του αλουμινίου και των ινών, σε συνδυασμό με την τετραπλάσια αύξηση του κόστους των logistics, αύξησαν τις τιμές των στροβίλων τους τελευταίους έξι μήνες, μια τάση που αναμένεται τώρα να συνεχιστεί.

«Στα τέλη του 2022 η ομαλοποίηση της κατάστασης»

Από την πλευρά του, ο κύριος αναλυτής στη Wood Mackenzie, Shashi Barla σημείωσε ότι: «Οι κατασκευαστές του αρχικού εξοπλισμού στροβίλων (OEM) και οι προμηθευτές εξαρτημάτων αντιμετωπίζουν διπλό κύμα αυξήσεων του κόστους και μείωση της ζήτησης τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της σταδιακής εξόδου του αμερικανικού PTC (Production Tax Credit) και της κινεζικής τροφοδοσίας (FiT).

Παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναμένουμε ότι οι τιμές των στροβίλων θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022».

Παράλληλα, οι πιέσεις του κόστους είναι αυξημένες, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εταιρείες όπως η Vestas, η SGRE και η Nordex να αναζητήσουν εναλλακτικά κέντρα προμήθειας όπως η Ινδία. Οι στρατηγικές αλυσίδας εφοδιασμού "India for India" και "India for Global" ενθαρρύνουν τους κορυφαίους προμηθευτές εξαρτημάτων στροβίλων να ακολουθήσουν τους πελάτες OEM τουρμπίνας τους στη χώρα Ασίας-Ειρηνικού, είπε ο Barla.

Ο κίνδυνος

Ο Barla προειδοποίησε ότι η βιομηχανία ανεμογεννητριών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περιορισμούς στην προσφορά εάν τα βασικά συστατικά και η χωρητικότητα πρώτων υλών δεν αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους απαλλαγής άνθρακα σε επίπεδο χώρας.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, καθώς οι συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι OEM και οι προμηθευτές στροβίλων πρέπει να υιοθετήσουν τεχνολογίες και υλικά επόμενης γενιάς, επειδή τα εμπόδια της αλυσίδας εφοδιασμού για σημαντικά υλικά θα προκύψουν τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης