Ενέργεια

Nord Stream 2: Μπλόκο γερμανικού δικαστηρίου στην αποκλειστική χρήση της Gazprom

Nord Stream 2: Μπλόκο γερμανικού δικαστηρίου στην αποκλειστική χρήση της Gazprom
Αναμένονται οι ρωσικές απαντήσεις σε περίοδο κρίσιμη για την τρφοδοσία της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

Μια κρίσιμη δικαστική υπόθεση έχασε στη Γερμανία η επιχειρηματική κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Gazprom που κατασκευάζει τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε πως ο αγωγός φυσικού αέριου Nord Stream 2 δεν αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζουν ότι οι ιδιοκτήτες των αγωγών πρέπει να είναι διαφορετικοί από τους προμηθευτές του αερίου που τους διατρέχει ώστε να διασφαλίζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού.

Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ αποφάσισε να απορρίψει αίτημα των χειριστών του αγωγού ανήκει στo κονσόρτιουμ της Gazprom, με έδρα την Ελβετία, που ανέφεραν στο αίτημα τους πως οι κανόνες είναι μεροληπτικοί.


129.JPG

Τι ισχύει

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι οι εταιρείες που παράγουν, μεταφέρουν και διανέμουν αέριο στην Ένωση πρέπει να είναι διαφορετικές, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός στην αγορά και στο να αποτρέπονται οι επιχειρήσεις από το να εμποδίσουν ανταγωνιστές τους στην πρόσβαση κρίσιμων δομών.

Οι κανόνες απαιτούν τον λεγόμενο «διαχωρισμό» της παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίου αερίου στην ΕΕ-πράγμα που σημαίνει ότι μια μεμονωμένη εταιρεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά τον δικό της αγωγό για τη μεταφορά του δικού της φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία Nord Stream 2 AG-η Gazprom, ελβετικά εγγεγραμμένη εταιρεία που κατασκεύασε τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας-επιδίωκε έναν αποκλεισμό από την Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, μια σειρά κανόνων που εγκρίθηκαν το 2019 με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι η Gazprom κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η εταιρεία ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει τη χρήση στο 50% της χωρητικότητας του αγωγού, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για έναν ανεξάρτητο προμηθευτή, για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Ο αγωγός αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom, με επενδύσεις πέντε άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας. Η Gazprom ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική κυβέρνηση. Η εταιρεία επέκρινε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «διακριτική σε βάρος της».

H Gazprom, που σημειώνει ότι ο αγωγός θα είναι έτοιμος στο τέλος του χρόνου, υποστηρίζει ότι ξεκίνησε η κατασκευή του πριν την σχετική νομοθεσία και δεν αφορά εσωτερική υπόθεση της EE.
Τα κέρδη της αν κάνει ολοκληρωτική χρήση αυτού προβλέπονται στα 1 δισ δολ τον χρόνο και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 55 δισ κυβικά μέτρα.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες καθώς οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο δεν καλύπτονται επαρκώς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης