Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aνοδικά τα μερίδια της ΔΕΗ σε λιανική και προμήθεια τον Ιούλιο - Αύξηση 14,1% της ζήτησης

Aνοδικά τα μερίδια της ΔΕΗ σε λιανική και προμήθεια τον Ιούλιο - Αύξηση 14,1% της ζήτησης
Λύσεις στην ΔΕΗ αναζητά η Μέση Τάση

Στις 5.626 GWh ανήλθε η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο συμπεριλαμβανομένου του ισοζυγίου των διασυνδέσεων και ήταν αυξημένη κατά 14,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 που είχε ανέλθει σε 4.930 GWh.
Πάντως σε ότι αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η αύξηση της ζήτησης δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακή αφού διαμορφώθηκε σε 30.145 GWh, έναντι 29.291 GWh το 2020.
Την ίδια ώρα σημαντική αύξηση παρουσίασε τον Ιούλιο το μερίδιο της ΔΕΗ τόσο στη λιανική αγορά όσο και στην παραγωγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το γεγονός οφείλεται στην άνοδο των τιμών χονδρικής εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως η αύξηση της ζήτησης αλλά και οι υψηλές τιμές του αερίου και των ρύπων.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ιδιώτες προμηθευτές να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των τιμολογίων τους ήδη από τον περασμένο Απρίλιο με εισαγωγή ρητρών χονδρικής τιμής .
Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική ανέβηκε τον Ιούλιο στο 65,2% από 63,9% τον Ιούνιο και 64,6% τον Μάιο. Τον περασμένο μήνα το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά διαμορφώθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της φετινής χρονιάς, μετά τον Ιανουάριο, όταν ήταν 68,4%.

Μετακίνηση προς την ΔΕΗ της Μέσης Τάσης - Τα μερίδια των λιγνιτικών

Η στροφή προς τη ΔΕΗ αφορούσε κυρίως επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση των οποίων οι προηγούμενες συμβάσεις με ιδιώτες προμηθευτές καταγγέλθηκαν και στις νέες συμβάσεις συμπεριελήφθη ρήτρα οριακής τιμής. 

Η ρήτρα αυτή, που  αντανακλά τις διακυμάνσεις τιμών στη χονδρική αγορά, εμπεριέχεται και σε πολλά τιμολόγια λιανικής, τα οποία επίσης έχουν επιβαρυνθεί.
Σταδιακά οι αυξήσεις- ανάλογα με την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος- αρχίζουν να φαίνονται και στους οικιακούς καταναλωτές.

Τις πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, όταν η ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλή, εισήλθαν στο σύστημα και αρκετές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - ορισμένες ημέρες και όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές- πράγμα που επηρέασε ανοδικά τις τιμές. 

Αποτυπώνεται όμως και στο μερίδιο της ΔΕΗ στη συμβατική παραγωγή για τον Ιούλιο του 2021, που μαζί με τις δύο λιγνιτικές θυγατρικές, έφθασε στο 66,2%, εκ των οποίου 57,6% αφορά στην συμβατική παραγωγή της ΔΕΗ, 4% στη λιγνιτική θυγατρική Μελίτης και το 4,6% στη λιγνιτική θυγατρική Μεγαλόπολης.
Ακολουθεί η Elpedison με μερίδιο 11,7%, η Mυτιληναίος με  9,4%, ο Ηρων με 6,6% και η Κόρινθος Power με 6,1%.
Όλες οι ιδιωτικές μονάδες λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυξήσεις 50% από την αρχή του έτους

Από τις 5 Αυγούστου η αναπροσαρμογή  με βάση τις τιμές χονδρικής έχει περάσει και στα τιμολόγια της ΔΕΗ - εκτός από ένα νέο τιμολόγιο που αφορά μια μικρή μερίδα καταναλωτών, το λεγόμενο σταθερό. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έγινε για να αντικατασταθεί η ρήτρα CO2, που περιείχαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η αλλαγή επιβλήθηκε στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ, ωστόσο η επιχείρηση έχει ανακοινώσει ότι η εφαρμογή της νέας ρήτρας συνοδεύεται με έκπτωση 30% στη χρέωση ενέργειας, προκειμένου να περιοριστεί το ύψος της αύξησης.

Ας σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από τις αρχές του χρόνου, κυρίως εξ’ αιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και του διοξειδίου του άνθρακα. 

Ειδικά τις κατά τις ημέρες του καύσωνα, του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, καταρρίπτοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποκορύφωμα ως μέση τιμής ημέρας τα 185, 55 ευρώ/MWh  στις αρχές του μήνα.

Μετά τον καύσωνα οι τιμές μπορεί να έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ, παραμένουν όμως υψηλές, σχεδόν σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, έναντι των 60-70 ευρώ/MWh που εκινούντο στις αρχές του χρόνου. 

Για σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 118,74 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης