Global Offshore Wind: «Σκόνταψε» η Γερμανία στην παγκόσμια κατάταξη των υπεράκτιων αιολικών

Global Offshore Wind: «Σκόνταψε» η Γερμανία στην παγκόσμια κατάταξη των υπεράκτιων αιολικών
Σε παγκόσμιο επίπεδο έξι νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως η δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με λειτουργική ικανότητα 7,9 GW, σύμφωνα με μια νέα έκθεση Global Offshore Wind.

Η πρώτη εξαμηνιαία έκθεση του World Forum Offshore Wind για το 2021 δείχνει ότι οι παγκόσμιες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις έφτασαν τα 34.137 MW μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό καταδεικνύει μια επιβράδυνση της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης που πιθανώς προκλήθηκε από τις δυσμενείς επιπτώσεις του COVID-19, αναφέρει η έκθεση.

Συνολική εικόνα

Σε παγκόσμιο επίπεδο έξι νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους στην Κίνα, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και την Ταϊβάν. Η Κίνα παρουσίασε επίσης ταχεία ανάπτυξη με συνολική χωρητικότητα 5,3 GW υπό κατασκευή.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι η Γερμανία, που ήταν προηγουμένως η δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο, «σταμάτησε» με 7,7 GW. Σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν 169 υπεράκτια αιολικά πάρκα, εκ των οποίων 110 βρίσκονται στην Ευρώπη, 57 στην Ασία και 2 στις ΗΠΑ.

Η αιτία της γερμανικής στασιμότητας

Σύμφωνα με την έκθεση, η στασιμότητα στη γερμανική υπεράκτια αιολική αγορά προκλήθηκε από αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που οδήγησαν σε μηδενικές κατασκευαστικές δραστηριότητες για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο με 10,4 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Ο Gunnar Herzig, Διευθύνων Σύμβουλος, του WFO τόνισε ότι: «Η Global Offshore Wind Report του WFO υπογραμμίζει την πραγματικά διεθνή διάσταση της σημερινής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας με πάνω από το 50% της υπεράκτιας αιολικής κατασκευής να πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης