Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρεκόρ CO2 στα 61 ευρώ/τόνο σε μια προβληματική αγορά χονδρικής - Λύση οι εισαγωγές;

Ρεκόρ CO2 στα 61 ευρώ/τόνο σε μια προβληματική αγορά χονδρικής - Λύση οι εισαγωγές;
Άλματα στους παράγοντες κόστους της χονδρικής - Τι δείχνει η σύνθεση του μείγματος

Όλο και πιο ανησυχητική είναι η εικόνα της εξέλιξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τους αρμόδιους φορείς επί του παρόντος να αρκούνται στη διαπίστωση των αιτίων που οδηγούν στην άνοδο των τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την εβδομάδα 23-29 Αυγούστου μέση χονδρική τιμή ενέργειας όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έφθασε στα 110,42 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 4,56% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μέγιστη εβδομαδιαία τιμή έφθασε στα 166,46 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη ήταν τα 62,71 ευρώ/MWh, ένα ύψος που πριν από μερικούς μήνες αποτελούσε τη φυσιολογική μέση ημερήσια τιμή.
Η συνεχής άνοδος των τιμών όπως είναι ήδη γνωστό οφείλεται στις υψηλές τιμές των ρύπων και του φυσικού αερίου, στην αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και στην μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών εξαιτίας της άπνοιας.

Ανεβαίνουν περαιτέρω οι κοστοβόροι παράγοντες

Όλα, δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι χθες 30/8 η τιμή του CO2 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 61 ευρώ ανά τόνο γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στον περιορισμό της διάθεσης δικαιωμάτων ρύπων προς δημοπράτηση με βάση τον προγραμματισμό του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων ETS.
Όσο για τις τιμές του φυσικού αερίου TTF, στο Ολλανδικό hub διαμορφώνονται στα 47,633 ευρώ/MWh για τη spot αγορά και στα 47,550 ευρώ/MWh για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα όσο η Ρωσία ως ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, συνεχίζει να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά και από τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της χρήσης του πετρελαίου, του άνθρακα και του λιγνίτη, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, ενώ μειωμένη είναι το τελευταίο διάστημα και η προσφορά LNG στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης από την Ασία.

Η ΔΕΗ κρατά χαμηλά τους λιγνίτες

Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση επηρεάζουν καθοριστικά την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες λόγω του υψηλού κόστους των ρύπων κρατάει όσο μπορεί πιο χαμηλά την παραγωγή της από λιγνιτικές μονάδες, ενώ την ίδια ώρα μειωμένη είναι τόσο η συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών αφού βρισκόμαστε στο τέλος καλοκαιριού μετά από πολλούς μήνες ανομβρίας.
Την ίδια ώρα η συνεισφορά των ΑΠΕ είναι περιορισμένη λόγω της άπνοιας ενώ και οι μονάδες φυσικού αερίου περιόρισαν έστω και λίγο τη συνεισφορά τους την εβδομάδα που πέρασε με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές.

Τα μερίδια με αυξημένες τις εισαγωγές

Συγκεκριμένα η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού έφθασε τις 1,119 GWh με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 120 MW την εβδομάδα 23-31 Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου όταν λόγω του καύσωνα ανήλθε στα 1.409.608 MWh.
Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 42 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 26%, σημειώνοντας πτώση 7% σε επίπεδο εβδομάδας.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 65 GWh (-15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και κατέγραψαν χαμηλό 10 εβδομάδων.
Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 531 GWh, καλύπτοντας το 47% της ζήτησης, έναντι μεριδίου 48% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Η λιγνιτική παραγωγή, με 96 GWh, κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού, έναντι 8% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν το 12%.
Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 175.078 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται το περασμένο Σάββατο (28/8), διαμορφούμενη στις 33.262 MWh.
Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 40.235 MWh, εκ των οποίων 12.196 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα (23/8).

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης