ΔΑΠΕΕΠ: Οι μακροχρόνιες συμβάσεις των PPAs απαιτούν συνδυασμό με την μεταρρύθμιση του ΕΛΑΠΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Οι μακροχρόνιες συμβάσεις των PPAs απαιτούν συνδυασμό με την μεταρρύθμιση του ΕΛΑΠΕ
Διαχωρισμός παλιών και νέων συμβάσεων αντί παλαιού και νέου ΕΛΑΠΕ
Την συμπερίληψη των πράσινων PPAs στην εξίσωση της μεταρρύθμισης του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) επιδιώκει ο ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης του λογαριασμού και επεξεργάζεται λύσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του.
Η καθιέρωση ειδικής πλατφόρμας για τη ενεργοποίηση πράσινων PPAs δηλαδή των συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών αποτελεί τμήμα του Market Reform Plan που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο έχει τεθεί σε τετράμηνη δημόσια διαβούλευση από τις Βρυξέλλες.
Το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει, ότι η πλατφόρμα διαχείρισης των πράσινων PPAs θα ενταχθεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τον ΔΑΠΕΕΠ όσο και σχεδόν από το σύνολο των παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, οι μεγάλοι παραγωγοί ΑΠΕ αλλά και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΑΠΕΕΠ ιδανικός διαχειριστής

Το θέμα ετέθη κατά αρχήν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η ΡΑΕ για την παρουσίαση του Market Reform Plan, όπου υποστήριξε ότι τα PPAs δεδομένου ότι δεν θα είναι αμιγώς ιδιωτικά συμβόλαια αλλά θα υποστηρίζονται από κρατική εγγύηση δεν έχουν απλώς ανάγκη μια χρηματιστηριακή πλατφόρμα συναλλαγών αλλά, αλλά έχουν χαρακτηριστικά μακροχρόνιων συμβάσεων ανάλογων με αυτές που εδώ και 20 χρόνια διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ για όλα τα έργα ΑΠΕ.
Η ίδια άποψη εκφράζεται και από παράγοντες της αγοράς οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες μακροχρόνιων, διάρκειας άνω των πέντε ετών, συμβάσεων προμήθειας πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ δεν θα είναι εφικτή για ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Αντίθετα η διαχείριση των PPAs από ένα κρατικό φορέα όπως ο ΔΑΠΕΕΠ,που θα λειτουργεί ως ο τρίτος πόλος στις συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά για την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όχι σε παλαιό και νέο ΕΛΑΠΕ

Με αυτά τα δεδομένα ο ΔΑΠΕΕΠ επιδιώκει, τα «πράσινα» PPAs να αποτελέσουν μέρος της εξίσωσης για τη μεταρρύθμιση του ΕΛΑΠΕ ο οποίο κατά την άποψη του κ. Γιαρέντη χρειάζεται δομική αναδιάρθρωση και ο απλός διαχωρισμός σε παλαιό και νέο ΕΛΑΠΕ δεν λύνει το πρόβλημα.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διαχωρισμός σε παλιό και νέο λογαριασμό δεν λύνει το πρόβλημα. Η διαφοροποίηση συνίσταται σε παλιές και νέες συμβάσεις δηλαδή σε συμβάσεις αμοιβής της παραγωγής από ΑΠΕ με βάση προσυμφωνημένες ταρίφες και συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης.
Πάντως το όλο ζήτημα του ΕΛΑΠΕ ο οποίος φαίνεται ότι στο τέλος του έτους δεν θα καταγράψει το πλεόνασμα που αναμενόταν τους προηγούμενους μήνες, κυρίως λόγω των αλλαγών στο ETS που εισήγαγε η ΕΕ, είναι μείζον και χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης