Statkraft: «Πράσινη» ενέργεια μέσω PPA στο διυλιστήριο πετρελαίου Porvoo της Neste

Statkraft: «Πράσινη» ενέργεια μέσω PPA στο διυλιστήριο πετρελαίου Porvoo της Neste
Οι παραδόσεις στο διυλιστήριο Porvoo της Neste στη Φινλανδία θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022 και ο ετήσιος συνολικός όγκος της συμφωνίας αιολικής ενέργειας είναι περίπου 215 GWh

Tάση της αγοράς φαίνεται ότι γίνεται πλέον η δραστηριότητα των εταιρικών PPA, καθώς η ζήτηση για προμήθεια πράσινης ενέργειας ενισχύεται από τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, Statkraft και η Neste υπέγραψαν 10ετή συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία διύλισης πετρελαίου να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με ενέργεια από ένα φινλανδικό υπό κατασκευή αιολικό πάρκο.

Οι παραδόσεις στο διυλιστήριο Porvoo της Neste στη Φινλανδία θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022 και ο ετήσιος συνολικός όγκος της συμφωνίας αιολικής ενέργειας είναι περίπου 215 GWh. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 18% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διυλιστήριο της Neste στο Porvoo της Φινλανδίας.

Το αιολικό project

Η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από το αιολικό πάρκο Mastokangas που βρίσκεται υπό κατασκευή στους δήμους της χώρας, Raahe και Siikajoki. Για αυτό το αιολικό πάρκο, η Statkraft υπέγραψε συμφωνία PPA με την Aquila Capital, τον ιδιοκτήτη του έργου.

Σημειώνεται ότι αυτή η συμφωνία υποστηρίζει τον στόχο της Neste να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής της και να φτάσει στην παραγωγή ουδέτερου άνθρακα έως το 2035. Αναμένει να μειώσει τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο διυλιστήριο ετησίως κατά περίπου 53.000 τόνους ισοδύναμο CO2.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος πετρελαϊκών προϊόντων της Neste, Sami Oja, δήλωσε: «Ο στόχος της Neste είναι να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως έως το 2023. Αυξάνουμε τη χρήση ανανεώσιμης αιολικής ενέργειας στο διυλιστήριο Porvoo, καθώς είναι ένα από τα βασικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της παραγωγής μας».

Η δράση της Statkraft

Στη Φινλανδία, η Statkraft συνάπτει συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες καθώς και σε προγραμματιστές και επενδυτές έργων που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση νέων σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας. Ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η Statkraft εμπορεύεται πιστοποιητικά ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Φινλανδία.

Ο επικεφαλής της βιομηχανίας Nordics & Baltics, Frode Berntsen, της Statkraft σχολίασε ότι: «Ως σημαντικός συνεργάτης των πελατών της βιομηχανίας, πιστεύουμε ότι οι λύσεις μας πρέπει να ταιριάζουν στις ανάγκες των πελατών μας. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους ενώ παράλληλα ταιριάζουν με τους στόχους προμηθειών τους με ανταγωνιστικές τιμές.

Είμαστε πολύ περήφανοι που συμβάλλουμε στους στόχους της Neste για μείωση των εκπομπών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ένα φινλανδικό αιολικό πάρκο».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης