Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Mειώθηκαν οι τιμές του αργού για την Ασία - Αμετάβλητες παραμένουν για ΗΠΑ και Ευρώπη

Σαουδική Αραβία: Mειώθηκαν οι τιμές του αργού για την Ασία - Αμετάβλητες παραμένουν για ΗΠΑ και Ευρώπη

 Η μεγαλύτερη μηνιαία  μείωση τιμών ενός έτους  για το Arab Light   αιφνιδίασε την αγορά

 

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τις τιμές όλων των ακατέργαστων βαθμών αργού για τους πελάτες της Ασίας τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, αλλά άφησε σταθερές τις τιμές στη βορειοδυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Reuters. Οι βαθιές περικοπές των τιμών έρχονται καθώς τα lockdown σε όλη την Ασία για την καταπολέμηση της παραλλαγής δέλτα του κορωνοϊού έχουν περιορίσει τη ζήτηση καυσίμων στην περιοχή.

Οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ενισχύονται επίσης καθώς ο ΟΠΕΚ+, αυξάνει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως το μήνα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco μείωσε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες την επίσημη τιμή πώλησης του αργού Arab Light για παράδοση στην Ασία τον Οκτώβριο σε πριμοδότηση 1,70 δολαρίων ανά βαρέλι έναντι του μέσου όρου των αργών πετρελαίου DME Oman και Platts Dubai, σύμφωνα με έγγραφο τιμολόγησης της εταιρείας.
Η διαφορά τιμής τον Σεπτέμβριο ήταν πριμοδότηση 3 $ ανά βαρέλι, η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2020.
Η μείωση των τιμών των 1,30 δολαρίων για τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση ενός έτους και αιφνιδίασε την αγορά καθώς οι αγοραστές περίμεναν ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά 20-40 σεντς το βαρέλι.

Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

Οι βαθιές περικοπές των τιμών ήταν πιθανό να αυξήσουν τη ζήτηση για αργό της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν οι trader πετρελαίου στην Ασία, ενθαρρύνοντας τους αγοραστές να υποδείξουν τον πλήρη όγκο για τον Οκτώβριο.
"Αυτό θέλει η Σαουδική Αραβία", είπε ένας από τους trader. Ωστόσο, οι πιθανότητες της Σαουδικής Αραβίας να εμπλακεί σε πόλεμο τιμών με άλλους παραγωγούς ήταν ελάχιστες, ανέφεραν αναλυτές. "Η ζήτηση είναι δοκιμαστική. Εάν ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, θα αντιστρέψουν μεγάλο μέρος της κανονικοποίησης αποθεμάτων που επιτεύχθηκε τους τελευταίους 12-18 μήνες", δήλωσε ο αναλυτής της Energy Aspect, Virendra Chauhan.
Αλλού, η Saudi Aramco διατήρησε αμετάβλητη τη διαφορά τιμής του ελαφρού αργού προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, με έκπτωση 1,70 $ ανά βαρέλι έναντι του αργού ICE Brent.
Διατήρησε επίσης τη διαφορά τιμής του ελαφρού αργού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πριμοδότηση 1,35 $ ανά βαρέλι έναντι ASCI.
Η Saudi Aramco θέτει τον Σεπτέμβριο το OSP τoy Arab Heavy στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Οι προμήθειες αργού της Σαουδικής Αραβίας στην Ασία τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι:

petrelaio_1.PNG

Οι τιμές στο Ras Tanura που προορίζονται για τη Βορειοδυτική Ευρώπη καθορίζονται έναντι του ICE Brent:


petrelaio2.PNG


Οι τιμές στο Ras Tanura για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας που προορίζεται για τη Μεσόγειο καθορίζονται έναντι του ICE Brent:


petrelaio3.PNG


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης