Ενέργεια

Bloomberg: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη - Σε επίπεδα σοκ οι τιμές ενέργειας

Bloomberg: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη - Σε επίπεδα σοκ οι τιμές ενέργειας
Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοκ σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει εκτοξευθεί πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι και ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης.

Επιπλέον, τονίζεται πως οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας – από την βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα – ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.Σημειώνεται επίσης ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρόλο που είναι ακόμη καλοκαίρι – περίοδος κατά την οποία η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή – και αυτό προετοιμάζει το έδαφος για ένα δύσκολο χειμώνα.

Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα ανεβαίνει και το κόστος όλων των αγαθών – από τα τρόφιμα μέχρι τις μεταφορές – και το γεγονός αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση, εξηγείται.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν στο υψηλότερο κόστος μόλυνσης φέτος στην Ευρώπη, επισημαίνεται.

Εξάντληση αποθεμάτων


«Η ενίσχυση των αποθεμάτων – που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία – δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο πάροχο, τη Ρωσία, να μειώνει τις ροές σε μια περίοδο που η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να κατέληγαν και στην Ευρώπη», σημειώνεται.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή, με διάφορες διακοπές να προκαλούν προβλήματα στις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα. «Η εγχώρια παραγωγή επίσης βαίνει μειούμενη, με τον κολοσσό Groningen στην Ολλανδία να κλείνει τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης