Ενέργεια

Oι θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ στην διαβούλευση για ρήτρες στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης

Oι θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ στην διαβούλευση για ρήτρες στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης
Εναλλακτικούς δείκτες πέραν του κόστους ζητά από τους προμηθευτές να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους

Τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος στην Υψηλή και Μέση Τάση με βάση ρήτρα τιμής φυσικού αερίου TTF ή/και της τιμής των ρύπων, προτείνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, καθώς θεωρεί ότι με τη χρήση της ρήτρας χονδρικής αγοράς, οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακυλίουν το σύνολο του ρίσκου της δραστηριότητας τους στους καταναλωτές.
Η θέση αυτή εκφράζεται από την ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΕ για την υιοθέτηση μέτρων προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού και την ενδυνάμωση των καταναλωτών. Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, στηρίζει επίσης την πρόταση της ΡΑΕ για τη θέσπιση ορίου μεταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής +/-30%.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία που κατέθεσε στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης αναφέρουν τα εξής :

«Με τις από 21 Μαΐου και 14 Ιουλίου επιστολές μας, έγκαιρα ζητήσαμε την αποφασιστική παρέμβαση της Αρχής σας στην αγορά προμήθειας, η λειτουργία της οποίας, ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους.

Το κύριο επιχείρημα των ιδιωτών καθετοποιημένων προμηθευτών, ότι η προμήθεια αποτελεί εντελώς ξέχωρη δραστηριότητα από εκείνη της παραγωγής χωρίς τη δυνατότητα να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από την μεταβολή των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, προφανώς δεν ευσταθεί.

Μετά την αλλαγή πολιτικής στα τιμολόγια των καθετοποιημένων προμηθευτών, που σημειώθηκε μετά το πρώτο τρίμηνο, τους 2 τελευταίους μήνες ακολούθησε εκτόξευση των τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας έως και 185 Ευρώ/Μwh, επιβάρυνση, η οποία έχει μετακυλιστεί, στο σύνολό της, στους καταναλωτές της ΜΤ και ΥΤ.

Στο πλαίσιο αυτό για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την τακτική προσφορών που ακολουθούν οι βασικοί παίκτες στην αγορά, θεωρούμε ότι η Αρχή σας θα πρέπει να διερευνήσει από ποιες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής καθορίστηκαν οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας (λιγνίτης, φ.α, Υ/Η και εισαγωγές).

Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε ότι η παρούσα διαβούλευση δεν περιορίζεται μόνο στα τιμολόγια ΧΤ, αλλά επεκτείνεται και στα τιμολόγια ΜΤ και ΥΤ, για τα οποία πλέον η προβλεπόμενη από τον Κώδικα διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών βάσει της καμπύλης φορτίου του πελάτη, έχει καταστεί μια απλή προσχηματική διαδικασία, λόγω της άρνησης των καθετοποιημένων προμηθευτών να συμπεριλαμβάνουν στις προσφορές τους εναλλακτικούς δείκτες, πέραν αυτού του κόστους της αγοράς.

Επίσης έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η έλλειψη προθεσμιακής αγοράς ενεργειακών προϊόντων με φυσική παράδοση, επιτείνει το έλλειμμα ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας.

Θεωρούμε επομένως επιβεβλημένο οι προσφορές των καθετοποιημένων προμηθευτών προς τους πελάτες τους στην ΜΤ και ΥΤ, εφόσον αυτό τους ζητηθεί, να συμπεριλαμβάνουν εναλλακτικά ρήτρα αναπροσαρμογής με δείκτη αναφοράς αφενός την τιμή ΤΤF, καλύπτοντας το ρίσκο της τιμής του φ.α, καυσίμου των κυρίαρχων μονάδων παραγωγής, που κατά κανόνα θα καθορίζουν την ΟΤΣ και αφετέρου την τιμή ΕUA, καλύπτοντας το ρίσκο της τιμής των CO2.
Επίσης συμφωνούμε με την πρόταση σας όταν επιλεγεί τιμολόγιο με σταθερή τιμή σε συσχέτιση με την ΟΤΣ, να τίθεται όριο μεταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά μέγιστο +/-30%.

www.worldenergynews.gr

 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης