Τελευταία Νέα

Για τους πρώτους μήνες του 2022 μετατίθεται η επόμενη δημοπρασία έργων ΑΠΕ

Για τους πρώτους μήνες του 2022 μετατίθεται η επόμενη δημοπρασία έργων ΑΠΕ
Προτείνεται η υλοποίηση έως το 2024 6 κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος στα 2,1 GW

Στις αρχές του 2022 προσδιορίζεται η διεξαγωγή της επόμενης δημοπρασίας έργων ΑΠΕ, με βάση το νέο σχήμα επέκτασης των διαγωνιστικών διαδικασιών έως το 2024 το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν. Η πολυπόθητη …συγκατάθεση της DG Comp τελικά δεν ήρθε όπως ανέμενε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε απομακρύνεται η πιθανότητα μιας δημοπρασίας εντός του έτους.  Όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου, ακόμη κι αν η Επιτροπή δώσει θετικό …σήμα εντός του τρέχοντος μήνα, απαιτείται περίπου ένα δίμηνο έως την προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει γνωμοδότηση της ΡΑΕ και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Έτσι, η επόμενη δημοπρασία εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Δεν τελεσφόρησαν ακόμα οι επαφές

Η αλληλογραφία με την Κομισιόν επί της ελληνικής πρότασης για τη συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024 είχε ξεκινήσει ήδη από την περασμένη άνοιξη.
Το θέμα μάλιστα της επίσπευσης στην αποστολή των σχολίων είχε απασχολήσει και τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ τον περασμένο Απρίλιο. Με το νέο σχήμα προτείνεται η υλοποίηση έως το 2024 έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος στα 2,1 GW, αλλά και η δημοπράτηση επιπλέον 1 GW για ειδικά έργα, όπως μικρά φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα, προκειμένου να μην μονοπωλήσουν και πάλι τις δημοπρασίες τα φωτοβολταϊκά, όπως συνέβη με τον προηγούμενο διαγωνισμό του Μαΐου, το ΥΠΕΝ έχει προτείνει την υποχρέωση ποσόστωσης 30% για τα αιολικά έργα, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δημοπρασία οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 32,97 €/MWh έως 51,2 €/MWh, με τη μεσοσταθμική τιμή να κατρακυλά στα 37,6 €/MWh,


Νέα πληροφοριακά συστήματα για επικαιροποίηση παλαιοτέρων βεβαιώσεων

Ωστόσο, οι προσφορές για έργα φωτοβολταϊκά, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα συγκρατηθούν στους επόμενους διαγωνισμούς όπως προοιωνίζεται και από την αύξηση του κόστους των ναύλων μεταφοράς φορτίων, αλλά και από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της εγκατάστασης νέων πάνελ.

Πάντως, ήδη η ΡΑΕ προετοιμάζεται για τους επόμενους διαγωνισμούς. Προ ημερών δημοσιεύθηκε απόφαση της Αρχής, η οποία ενέκρινε δαπάνη για την «Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για έκδοση βεβαιώσεων ΑΠΕ και ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ». Στόχος η ανάπτυξη δύο νέων πληροφοριακών υποσυστημάτων.
Το πρώτο θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια δύο δημοπρασιών, για καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να παρέχονται συστήματα εγγραφής εταιρειών και χρηστών στην πλατφόρμα εφαρμογών, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάρτησης υποβολής δικαιολογητικών, εκπαιδευτικές δημοπρασίες προς εξοικείωση των χρηστών κλπ.
Το δεύτερο θα διευκολύνει την ένταξη των παλαιών αδειών παραγωγής και την επικαιροποίηση των βεβαιώσεων και αιτήσεων των κύκλων Σεπτεμβρίου 2018 - Δεκεμβρίου 2019, την παροχή και υποστήριξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και επεξεργασίας αιτήσεων, την ανανέωση του συστημικού λογισμικού, την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας και τη φιλοξενία της εφαρμογής σε ασφαλείς υποδομές του αναδόχου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης