Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΑΗ: Αυτές είναι οι λύσεις για την Αγορά Εξισορρόπησης που συνάδουν με την ευρωπαϊκή πρακτική

ΕΣΑΗ: Αυτές είναι οι λύσεις για την Αγορά Εξισορρόπησης που συνάδουν με την ευρωπαϊκή πρακτική
Όχι στον διαχωρισμό της ενέργειας εξισορρόπησης από την ενέργεια ανακατανομής προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Αντίθετος με τις αλλαγές που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και συγκεκριμένα στο διαχωρισμό της ενέργειας εξισορρόπησης από την ενέργεια ανακατανομής (redispatching), είναι ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας ,ΕΣΑΗ.
Με επιστολή του προς τη ΡΑΕ η οποία διενήργησε δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ, ο ΕΣΑΗ επαναλαμβάνει τη θέση του, ότι η αγορά Εξισορρόπησης λειτουργεί ικανοποιητικά και δίνει τα κατάλληλα οικονομικά σήματα, αντιμετωπίζοντας σε σημαντικό βαθμό το missing money problem των μονάδων φυσικού αερίου.
Ο Σύνδεσμος που ανέθεσε σε εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων να μελετήσει την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, θεωρεί ότι οι αλλαγές στη μεθοδολογία που εισηγείται ο Διαχειριστής, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα και αναταράξεις σε μια αγορά που πλέον λειτουργεί ομαλά.
Επιστημονικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί μέσω ενός αλγόριθμου η ενέργεια εξισορρόπησης από την ενέργεια ανακατανομής (redispatching) με αποτέλεσμα να προτείνεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη μεθοδολογία που θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και αν τελικώς υιοθετηθεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην αγορά.

Η φύση των προβλημάτων

Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού σημειώνουν ότι σε καμία ευρωπαϊκή αγορά εξισορρόπησης που είναι σχεδιασμένη όπως η ελληνική (central dispatch) δεν υπάρχει αντίστοιχος διαχωρισμός, ενώ τονίζουν ότι είναι ασαφείς οι λόγοι που οδηγούν στην συγκεκριμένη πρόταση, η οποία εάν υιοθετηθεί θα χαλάσει μια αγορά που λειτουργεί ικανοποιητικά, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ζητεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ εάν το ζήτημα των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας ανακατανομής είναι αυτό που προβληματίζει τον ΑΔΜΗΕ, τότε θα μπορούσε να λυθεί με δυο παρεμβάσεις. Οι μεγάλες ποσότητες ενέργειας ανακατανομής προκύπτουν κυρίως για δυο λόγους:
Πρώτον λόγω της απώλειας τάσης στο σύστημα του Βορρά. Το σταδιακό σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οδηγεί σε μείωση του παραγωγικού δυναμικού στο Βόρειο Σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ανισορροπίας μεταξύ Βόρειου και Νότιου συστήματος μεταφοράς. Το φαινόμενο αυτό υπήρχε αντιστρόφως και παλαιότερα όταν η πλειονότητα του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ήταν συγκεντρωμένο στο Βορρά.
Δεύτερον λόγω της μη λειτουργίας της γραμμής των 400 KV στην Πελοπόννησο η οποία ως γνωστόν θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Oι προτεινόμενες λύσεις

Σε ότι αφορά το πρόβλημα του Βόρειου συστήματος μπορεί να επιλυθεί μέσω επενδύσεων στο δίκτυο όπως η εγκατάσταση στρεφόμενου πυκνωτή για την παράγωγή αέργου ισχύος, ή μέσω της αγοράς αέργου ισχύος από κάποια μονάδα παραγωγής που βρίσκεται στο Βορρά.
Όσο δε για το πρόβλημα της Πελοποννήσου όπως λένε χαρακτηριστικά γνώστες της κατάστασης αντί ο ΑΔΜΗΕ να γυρίζει το πρόβλημα στην αγορά, θα μπορούσε να προτείνει τη δημιουργία δυο ζωνών διαπραγμάτευσης στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Τέλος σε ότι αφορά το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλότερο από τις αγορές της Ιρλανδίας και της Ιταλίας που μοιάζουν με την ελληνική. Συγκεκριμένα το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης είναι περίπου το 10% του συνόλου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, όταν στην Ιταλία είναι 20-25% και η Ιρλανδία έχει 18-20%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης