Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μαύρος: Προχωράμε σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ευρώπη

Μαύρος: Προχωράμε σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ευρώπη
Μπορούμε να μετατρέψουμε την ενεργειακή μετάβαση σε μια μοναδική ενεργειακή ευκαιρία για την χώρα, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΗΑΝ

Την εκτίμησή του  ότι είναι μονόδρομος η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, ελέω των συνθηκών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε στο συνέδριο του Economist, o πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος. Επίσης, προανήγγειλε την προκήρυξη έργου 500 MW στην Πτολεμαΐδα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗΑΝ έκανε γνωστό στο συνέδριο ότι: «Κατασκευάζουμε έργα άνω 300 MW. Τους επόμενους 6 μήνες θα προκηρύξουμε ένα ενιαίο έργο ΑΠΕ περίπου 500 MW στην Πτολεμαΐδα.  Θα έχει τρεις υποσταθμούς ενώ είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη.  

Έχουμε εξασφαλίσει ότι θα ξεπεράσουμε το 0,5 GW. Θα προκηρύξουμε αυτό το έργο τους επόμενους πέντε μήνες και εντός του 2022 θα προκηρύξουμε έργα πάνω από 1GW. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.Είμαστε στην εποχή της ώριμης μετάβασης και η λύση είναι να κάνουμε επενδύσεις και να προχωρήσουμε στις νέες τεχνολογίες. Αποθήκευση, πλωτά φωτοβολταϊκά, πλωτά αιολικά. Εκεί κινούμαστε και θεωρώ ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Μπορούμε να μετατρέψουμε την ενεργειακή μετάβαση σε μια μοναδική ενεργειακή ευκαιρία για την χώρα. Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς. Αυτή στιγμή διαμορφώνονται συνθήκες στην Ευρώπη, που ενδεχομένως να προκαλέσουν ένα σημαντικό πρόβλημα την οικονομία, μέχρι να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες που παράγουμε, να προχωρήσουμε την ηλεκτρική οικονομία, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο θερμαινόμαστε».

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα για την ενεργειακή μετάβαση, υπογράμμισε ότι: «Για το φιλόδοξο σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ από ορυκτά καύσιμα, έχουμε δράσει μεθοδευμένα και με συστηματικό τρόπο. Ειδικότερα, έχουμε ανακοινώσει του οριστικού κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων στην Δ. Μακεδονία. Ταυτόχρονα έχουμε ανακοινώσει  και προχωράμε πολύ συστηματικά στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, διπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ, κάτι που θα αναθεωρείται προς τα πάνω. Είναι μια τάση που παρατηρείται και διεθνώς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης