Ενέργεια

Η Gazprom βλέπει νέα άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Gazprom βλέπει νέα άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 Αυξάνεται η ζήτηση λέει ο Alexei Miller επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας

Η ήδη υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτοξευθούν σε νέα ύψη λόγω των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Alexei Miller, επικεφαλής της ρωσικής Gazprom.

Ο Miller είπε επίσης σε διαδικτυακό συνέδριο ότι η ζήτηση αυξάνεται για φυσικό αέριο, το οποίο περιέγραψε ως «καθαρό καύσιμο» που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάβαση στην πιο πράσινη ενέργεια. Συμπλήρωσε ότι το αποθεματικό φυσικό αέριο της Ευρώπης είναι σήμερα 22,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) κάτω από τα κανονικά επίπεδα. "Αυτό είναι πολύ μεγάλο ... Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει την υστέρηση στην άντληση (στην αποθήκευση). "Η Ευρώπη θα εισέλθει στην περίοδο φθινοπώρου/χειμώνα με ελλείψεις σε υπόγειες αποθήκες", ανέφερε.
"Φυσικά, η κατάσταση έχει αντίκτυπο στις τιμές και βλέπουμε ότι οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει όλα τα πιθανά ρεκόρ. Είναι ακόμη πιθανό ότι θα ξεπερασθούν τα ρεκόρ που είχαν ήδη γίνει".Οι τιμές του φυσικού αερίου την επόμενη μέρα στον ολλανδικό κόμβο TTF, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υπερτριπλασιάστηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ και αύξησαν τις τιμές της ενέργειας.

Θα διπλασιάσει τις εξαγωγές

Αναφερόμενος στον Nord Stream 2 ο Miller επανέλαβε ότι η Gazprom τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της για προμήθεια και ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο εάν χρειαστεί. Η Gazprom πρόκειται να διπλασιάσει την ικανότητά της για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης την περασμένη εβδομάδα του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη έγκριση λειτουργίας από τη Γερμανία, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Ο Nord Stream 2 έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επικρίσεις από άλλες χώρες που είναι επιφυλακτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας την εξάρτησή της από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.
Ο νέος αγωγός θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας το Κίεβο από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Nord Stream 2 είναι απίθανο να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύντομα.
Η Gazprom κράτησε την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου αμετάβλητες. "Ο Nord Stream 2 παραμένει ένα σημείο αβεβαιότητας, αλλά επίσης, μεμονωμένα, είναι απίθανο να κάνει αρκετή διαφορά στο φυσικό αέριο", έγραψαν την Παρασκευή οι αναλυτές της Barclays.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Miller, είπε επίσης ότι οι ασιατικές αγορές είναι πιο ελκυστικές για τις προμήθειες φυσικού αερίου παρά τις τιμές-ρεκόρ στην Ευρώπη. Η Gazprom είχε παραδώσει περισσότερα από 10 bcm φυσικού αερίου στην Κίνα από τότε που άρχισαν οι προμήθειες τον Δεκέμβριο του 2019 μέσω του αγωγού Power of Siberia, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας. Είπε επίσης ότι αναμένει η Κίνα να εισάγει συνολικά 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από διάφορες πηγές το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης