Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ και ΗΛΕΚΤΩΡ προχωρούν στην αξιοποίηση 4 γεωθερμικών πεδίων - Ποιά νησιά αφορά

ΔΕΗΑΝ και ΗΛΕΚΤΩΡ προχωρούν στην αξιοποίηση 4 γεωθερμικών πεδίων - Ποιά νησιά αφορά
Η ΡΑΕ έδωσε την σχετική άδεια στην εξαγορασθείσα Γεωθερμικός Στόχος 2
Προχωρά ο σχεδιασμός ΔΕΗΑΝ -ΗΛΕΚΤΩΡ για την αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.
Δύο μήνες μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς από τις ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Ηλέκτωρ της εταιρείας ειδικού σκοπού «Γεωθερμικός Στόχος 2», περνά σε αυτή η άδεια παραγωγού για τον γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 8 MW στη Στύψη Λέσβου, με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο με τον οποίο η ΔΕΗΑΝ θα προχωρήσει στην αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων.

Η συνεργασία ΔΕΗΑΝ – Ηλέκτωρ, μέσω της «Γεωθερμικός Στόχος 2» (49% ΔΕΗΑΝ – 51% Ηλέκτωρ) θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων για τα οποία η ΔΕΗ έχει τη άδεια εκμετάλλευσης, της οποίας η περίοδος μίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία έχει παραταθεί. Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό και θα είναι ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες τρεις περιοχές. Ο προϋπολογισμός των έργων και για τις τέσσερις περιοχές υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ (70.000.000 ευρώ για τις έρευνες και 50.000.000 ευρώ για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής).

Τα λάθη του παρελθόντος

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας καθώς τα λάθη της ΔΕΗ στη Μήλο καταδίκασαν για δεκαετίες την εκμετάλλευση ενός από τα καλύτερα γεωθερμικά πεδία διεθνώς. Τα λάθη είχαν ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 με λάθος γεωτρήσεις, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, ενώ η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία η οποία ετέθη σε λειτουργία τα τέλη του 1986, λειτούργησε για μια διετία καλύπτοντας τις ανάγκες του νησιού σε ρεύμα, όμως δεν είχε συνοδευθεί με σωστές τεχνολογίες κατακράτησης υδροθείου. Έτσι ξεκίνησε η διαμάχη με την τοπική κοινωνία που κατέληξε στο κλείσιμο της μονάδας το 1989. Αστοχίες έγιναν και με αντίστοιχες γεωτρήσεις στη Νίσυρο.

Πλέον η σύμπραξη των ΔΕΗΑΝ - Ηλέκτωρ δεν σκοπεύει να πέσει στα ίδια λάθη, ενώ η συμπόρευση με την τοπική κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα και για τις τέσσερις περιοχές. Άλλωστε από την κρίση τους θα πρέπει να περάσουν και οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Λέσβο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες στις άλλες τρεις περιοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης