Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Bρετανία προειδοποιούν τη βιομηχανία τροφίμων για αυξήσεις - σοκ στις τιμές των CO2

Στην Bρετανία προειδοποιούν τη βιομηχανία τροφίμων για αυξήσεις - σοκ στις τιμές των CO2
Προβλέψεις για άνοδο 400% των τιμών

 

Η Βρετανία προειδοποίησε τους παραγωγούς τροφίμων την Τετάρτη να προετοιμαστούν για άνοδο 400% των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, μετά την επέκταση της έκτακτης κρατικής στήριξης για την αποφυγή της έλλειψης πουλερικών και κρέατος που προκλήθηκε από την αύξηση του κόστους χονδρικής φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία COVID-19 και η υψηλή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας κύματα σοκ σε βιομηχανίες που εξαρτώνται από την πηγή ενέργειας.
Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων - η κύρια πηγή CO2 της Βρετανίας - όπου το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο κόστος.
Οι βιομηχανικές εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Linde, Air Liquide  και Air Products and Chemicals  λαμβάνουν το CO2 τους κυρίως από εργοστάσια λιπασμάτων.
Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε έλλειψη CO2 .
Καθώς τα αποθέματα CO2 μειώθηκαν, η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία CF Industries (CF.N), η οποία προμηθεύει περίπου το 60% του βρετανικού CO2, για επανεκκίνηση της παραγωγής σε δύο εργοστάσια που έκλεισαν επειδή είχαν γίνει ασύμφορα λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.


Στις 1.00 λίρες θα φθάσει η τιμή

"Χρειαζόμαστε την αγορά να προσαρμοστεί, η βιομηχανία τροφίμων γνωρίζει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice στο Sky News.
Θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η τιμή του CO2 θα αυξηθεί απότομα, σε περίπου 1.000 λίρες (1.365 δολάρια) τον τόνο από 200 λίρες ανά τόνο, τόνισε ο Eustice, προσθέτοντας: " Μια μεγάλη, απότομη άνοδος".
Η υποστήριξη τριών εβδομάδων για CF θα κοστίσει "πολλά εκατομμύρια, ενδεχομένως δεκάδες εκατομμύρια, αλλά πρόκειται να στηρίξει μερικά από αυτά τα σταθερά κόστη", δήλωσε ο Eustice. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη CF τη διαφορά μεταξύ του συνολικού κόστους παραγωγής της και αυτών που λαμβάνει από την πώληση CO2.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng,ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους νομοθέτες ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει άλλες πηγές φυσικού αερίου.

Ο Kwarteng είπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του 1970 όταν η Βρετανία μαστιζόταν από διακοπές ρεύματος με τριήμερες εβδομάδες εργασίας και ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Ο Eustice είπε ότι χωρίς τη συμφωνία ορισμένοι από τους βρετανικούς μεταποιητές κρέατος και πουλερικών θα είχαν εξαντλήσει τα CO2 εντός ημερών. "Γνωρίζουμε ότι αν δεν ενεργήσουμε, τότε αυτό το Σαββατοκύριακο ή σίγουρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ορισμένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας πουλερικών θα πρέπει να κλείσουν", πρόσθεσε. Ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων θα είναι αμελητέος.

Η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, αν και δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο προβλεπόταν προηγουμένως, ενώ η Βρετανική Ένωση Αναψυκτικών προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να έχει θετική επίδραση στις συνθήκες της αγοράς η παραγωγή από CF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης