Στα 250 - 300 MW η ισχύς των Υπερακτίων Αιολικών που μπορούν να εγκατασταθούν στις ελληνικές θάλασσες

Στα 250 - 300 MW η ισχύς των Υπερακτίων Αιολικών που μπορούν να εγκατασταθούν στις ελληνικές θάλασσες
Τι ανέφερε στην Λιουμπλιάνα στο Συμβόυλιο των ΥΠΕΝ ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π.Παπασταματίου

Στα 250 με 300 MW προσδιορίζεται η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων που μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, ο οποίος μίλησε σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ θα αναπτύξουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Ειδικότερα, ο κ. Παπασταματίου, αναφερόμενος στις επενδύσεων υπεράκτιων σταθμών επεσήμανε μιλώντας για τα πλωτά αιολικά, ότι όσο αυξάνεται το μέγεθός τους, τόσο μειώνεται το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE).

Ειδικά στην Ελλάδα οι επενδύσεις αυτές συνάδουν απόλυτως με την επιλεξιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ενισχυθούν από πλευρας κεφαλαίων με επενδύσεις για τις οποίες στην Ελλάδα, η τεχνολγία αναμένεται να αποκτηθεί από τους ξένους συνεταίρους των ελληνικών κοινοπραξιών.

'Ηδη η Cenergy
του Ομίλου της BIOXAΛΚΟ είναι αυτή που έχει αποκτήσει διεθνώς μεγάλη ανταγωνιστικότητα στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις αυτού του τύπου.

Ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις πολιτικές προκλήσεις για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, καθώς και στις τέσσερεις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της περιοχής προκειμένου να αναπτύξουν σε πολύ μεγάλη κλίμακα τη θαλάσσια αιολική ενέργεια.

Όπως τόνισε απαιτείται:

 - Συντονισμένη δράση για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο θαλασσίων λεκανών. Η κλιμάκωση των επενδύσεων απαιτεί τη χρήση μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων και, κατ 'επέκταση, συντονισμένη πρόσβαση για τους χρήστες. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός - όχι μόνο εντός των εθνικών συνόρων - είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αιολικών υπεράκτιων πάρκων και δικτύων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας

- Συνεργασία για την ανάπτυξη θαλάσσιων και χερσαίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο σχεδιασμός των οποίων πρέπει να λαμβάνει ισχυρά υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Οι μεγαλύτερες φιλοδοξίες της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα απαιτήσουν φιλόδοξες λύσεις όσον αφορά στα ηλεκτρικά δίκτυα,

- Διαμόρφωση διαφανών και σαφών κανόνων για τη διάθεση δικαιωμάτων ανάπτυξης, την αδειοδότηση των επενδύσεων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, το μηχανισμό αποζημίωσης και τους όγκους ισχύος που θα δημοπρατούνται. .

- Την ανάληψη λεπτομερών και συγκεκριμένων, σε ισχύ και χρόνο, δεσμεύσεων για τη μελλοντική θαλάσσια αιολική ισχύ που θα εγκατασταθεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα (λιμάνια, μεταφορές, ναυπηγία κλπ.). Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλους οικονομικούς τομείς, πολλαπλασιάζοντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια και ναυπηγεία. Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για την υποστήριξη της κατασκευής, μεταφοράς και συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλωτήρων.

Η δράση σε αυτούς τους 4 πολιτικούς άξονες, θα επιτρέψει στην ευρύτερη περιοχή να αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό της που αποτελεί σημαντικό πλούτο και παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και ενεργειακής ανεξαρτησίας. Έτσι θα επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης των ΑΠΕ δίχως επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αλιεία), προστατεύοντας το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται άμεσα να προωθηθεί για διαβούλευση σε παράγοντες της αγοράς και θεσμικούς φορείς, ενώ όπως ανέφερε πρόσφατα και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας από το βήμα του «2021 Southeast Europe Energy Forum» παράλληλα με την είσοδο του πλαισίου στη Βουλή θα γίνουν και ανακοινώσεις σχετικά με τις κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης